Luchthaven zet zich schrap voor demo: Extinction Rebellion verrast

Gepubliceerd op: 20-4-2024

"Ik vind het apart" zegt Marlies van den Broek, woordvoerder van Extinction Rebellion. "We hebben een vrolijke leuke demo aangemeld en toestemming gekregen."
De telefoon van Van den Broek liep vol met berichtjes nadat de gemeente een noodverordening afkondigde. Extinction Rebellion gaat zaterdagmiddag demonstreren bij Groningen Airport Eelde, maar de burgemeester heeft alvast de grenzen benadrukt. Zo mag de Burgemeester Legroweg niet geblokkeerd worden en mogen aanwezigen geen spullen bij zich hebben waarmee je over of door de hekken van het vliegveld kan komen.

'Familiegebeuren met kinderen'
Van den Broek voorspelt een opkomst van tussen de 100 en 150 mensen en een 'familiegebeuren met kinderen'. "Er is een stoepkrijtwedstrijd, we gaan jeux-de-boulen. Er speelt een band. Iedereen die de afgelopen jaren onze acties heeft kunnen volgen ziet dat we volkomen geweldloos zijn."
De marechaussee is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het vliegveld en heeft aangekondigd extra personeel in te zetten. "We houden altijd rekening met een eventuele ordeverstoring" zegt woordvoerder Robert van Kapel. "De marechaussee heeft extra mensen ingeschakeld. Maar we hopen dat ze niet nodig zijn."

Pijlen op luchtvaart
De klimaatactivisten richten dit jaar hun pijlen op de luchtvaart. Eerder stonden ze al bij vliegveld Eindhoven en op Schiphol. Daar lukte het actievoerders om het vliegveld op te lopen. Ze willen dat de subsidies voor luchtvaart verdwijnen. Marlies van den Broek wijst op de miljoenen die volgens haar in het vliegveld worden gepompt, terwijl op veel plekken in Drenthe en Groningen geen openbaar vervoer beschikbaar is.
Daarnaast zouden sommige vliegtuigen nog loodhoudende kerosine gebruiken. "De burgemeester is bang voor ons terwijl al jaren kinderen in zijn gemeente buitenspelen ondanks dat vliegtuigen boven hun hoofd vliegen."

MMT
Burgemeester Thijsen wil vrijdag niet reageren. Hij laat het bij een persbericht van donderdagavond. Daarin zei hij onder meer: "Met deze noodverordening geven we wel aan dat er een rode lijn is: wegen blokkeren en het binnendringen van het luchthaventerrein is verboden. Als dat laatste gebeurt, kan niet gegarandeerd worden dat medische donorvluchten en het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter kunnen opstijgen en landen. Dat moet, voor de gezondheid van een ieder, te allen tijde gegarandeerd zijn."

 

Bron: RTV Drenthe

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief