Marechaussee houdt actievoerders Extinction Rebellion aan

Gepubliceerd op: 4-5-2024

Marechaussee houdt actievoerders Extinction Rebellion aan bij protest in KLM Lounge
Meer dan twintig demonstranten van Extinction Rebellion zijn vrijdag aangehouden bij een protest áchter de beveiliging op Schiphol. Ze hadden vermoedelijk tickets gekocht om zo de ingang van KLM Crown Lounge te kunnen blokkeren. Enkelen ketenden zich vast aan de balie.

De klimaatdemonstranten ageerden tegen het frequentflyerprogramma van de luchtvaartmaatschappij, waarmee veelvliegers allerlei extra’s cadeau krijgen. KLM had de demonstranten verzocht weg te gaan, maar 21 demonstranten voldeden niet aan dat verzoek. ,,Zij zijn aangehouden. Drie van hen hebben zich vastgeketend aan een balie. Een specialistisch team van de marechaussee is aanwezig om hen los te maken”, laat een woordvoerder van de marechaussee rond het middaguur weten. Volgens een woordvoerster van XR hebben zij zichzelf losgemaakt toen het specialistische team aankwam.

Demonstraties áchter de beveilging komen zelden tot nooit voor. De marechaussee vermoedt dat de actievoerders niet op illegale wijze achter de controleposten zijn gekomen. ,,Ze zullen tickets hebben gekocht.” Overigens hebben de demonstranten de tickets ná de actie niet gebruikt: ze hebben ze geannuleerd.

Mike Rutten, een frequente passagier, zag in de lounge dat maar weinig mensen begrip hadden voor de actie. ,,We konden nog in en uit de lounge via een zijdeur, maar sommige mensen waren zo boos op de demonstranten, dat ze er dwars doorheen wilden. Ik zag dat de marechaussee dan toch vriendelijk verzocht om de zijdeur te gebruiken.”

Rutten zegt dat de actie rond half negen begon. ,,Ze zullen wel een hekel aan me hebben, want door mijn werk als cameraman voor het programma Blauw Bloed reis ik de hele wereld over en ben ik platinumlid voor het leven”, zegt Rutten. ,,De demonstranten zijn uiteindelijk rustig weggegaan. Daarna was het gelijk alsof er niets was gebeurd in de lounge.”

KLM zegt dat het doel van hun loyaliteitsprogramma ‘niet is om vaker, of zo veel mogelijk, te vliegen’. ,,Het is een manier om de band met onze passagiers te versterken. Er zijn talloze andere mogelijkheden om miles uit te geven zoals donaties aan goede doelen of de aankoop van een extra hoeveelheid alternatieve brandstof”, zegt een woordvoerder. ,,Wij hebben Extinction Rebellion onlangs uitgenodigd voor een gesprek op ons hoofdkantoor in Amstelveen en hen uitgebreid over dit onderwerp gesproken.”


Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief