Zutphense vrouw (29) verdacht van rol bij internationale mensensmokkel

Gepubliceerd op: 29-5-2024

Zutphense vrouw (29) verdacht van rol bij internationale mensensmokkel: ‘Erbarmelijke omstandigheden’
Een vrouw uit Zutphen (29) is één van de verdachten in een omvangrijke mensensmokkelzaak. De groep zou chauffeurs hebben geronseld om vierhonderd illegale migranten via de zogenoemde Balkanroute naar Europa te vervoeren.
Dat bleek dinsdagochtend bij de rechtbank in Zwolle.

Het gaat om zes Nederlandse verdachten die volgens het openbaar ministerie betrokken zijn geweest bij het illegaal vervoeren van migranten met onder meer de Syrische, Iraakse of Afghaanse nationaliteit. Zij werden tussen 2020 en 2022 via de zogenoemde Balkanroute via Kroatië en Hongarije naar Nederland en België vervoerd.

Levensgevaarlijk
Het transport gebeurde volgens justitie onder levensgevaarlijke omstandigheden. De migranten werden in zeer benauwde busjes of personenauto’s vervoerd, zonder voldoende zuurstof of verkoeling. Volgens het openbaar ministerie waren de busjes niet altijd voorzien van stoelen en veiligheidsgordels en werden ze meermalen bestuurd door personen die niet in het bezit waren van een rijbewijs.

De marechaussee begon in 2021 een onderzoek nadat in Slovenië een Nederlandse chauffeur was aangehouden met enkele tientallen illegale migranten in zijn bestelbus. ,,Daar zaten echt jonge gezinnen met kinderen tussen, die onder erbarmelijke omstandigheden werden vervoerd”, zei woordvoerder Mike Hofman na de aanhouding van vijf verdachten in januari 2022.

Geronseld vanuit Nederland
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de chauffeurs vanuit Nederland werden geronseld en aangestuurd. Hofman: ,,Deze organisatie zou verantwoordelijk zijn voor het naar Europa brengen vanuit de Balkan van honderden migranten.”

De marechaussee doorzocht meerdere woningen en verrichtte in 2022 aanhoudingen. ,,De chauffeurs zijn maar een schakel, we proberen zo hoog mogelijk in die mensensmokkelorganisatie te komen”, zei Hofman destijds.

Volgens het OM zijn zes Nederlanders verdacht van betrokkenheid bij deze smokkeloperatie. Het gaat om een vrouw (29) uit Zutphen, een man (35) en een vrouw (57) uit Maastricht, een vrouw (33) uit Vlaardingen, een man (27) uit Hoogerheide en een vrouw (27) uit Zoetermeer.

Turkije en Bangladesh
De vrouw uit Zutphen werd als zesde verdachte in oktober 2022 aangehouden. Zij was volgens het OM in maart 2021 betrokken bij een smokkeloperatie waarbij 24 personen werden vervoerd. Deze migranten kwamen uit Turkije of Bangladesh. De vrouw zou hebben geholpen door busjes te regelen en chauffeurs te organiseren. Ook zou ze het financiële deel hebben geregeld.

Andere verdachten zouden zich naast mensensmokkel ook hebben bezondigd aan smokkel en in bezit hebben van harddrugs en witwassen. De vrouw (57) uit Maastricht wordt behalve mensensmokkel ook verdacht van het in bezit hebben van een stroomstootwapen.

Bekennende verklaring
De vrouw (27) uit Zoetermeer was dinsdag als enige verdachte aanwezig bij de rechtbank in Zwolle. Zij heeft volgens haar advocaat een grotendeels bekennende verklaring afgelegd over haar rol.

De meervoudige kamer zou de zaak dinsdag eigenlijk inhoudelijk behandelen, ware het niet dat er vorige week plots een verklaring aan het dossier werd toegevoegd. Deze verklaring kwam van een verdachte in een soortgelijke zaak. De man zit in België vast en had belastend verklaard over enkele verdachten. Vandaar dat de inhoudelijke behandeling werd opgeschort.

Belgische verdachte
Tijdens de zogeheten regiezitting vroegen de advocaten van meerdere verdachten om de Belgische gedetineerde te horen. Ook wilden ze inzage in verklaringen die de man eerder heeft gegeven. Eén van de raadslieden verzocht de chauffeurs te horen als getuige.

De rechter staat het horen van de Belgische verdachte/getuige toe. De andere verzoeken zijn afgewezen. De inhoudelijke behandeling is voor onbepaalde tijd aangehouden.

 

Bron: De Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief