Dominicaanse Republiek levert verdachte van cocaïnehandel uit

Gepubliceerd op: 30-5-2024

De Dominicaanse Republiek heeft een 48-jarige Nederlander die verdacht wordt van grootschalige cocaïnehandel uitgeleverd aan Nederland. De verdachte werd daar vorig jaar op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) gearresteerd. Donderdagochtend 30 mei landde het vliegtuig, begeleid door de Koninklijke Marechaussee (KMar), in Nederland.

Het Dominicaanse Hooggerechtshof heeft de uitlevering deze maand geaccordeerd in een procedure die meer dan een jaar heeft geduurd. Op 15 april 2023 werd de verdachte gearresteerd in de Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo. De eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de Nederlandse politie was de verdachte op het spoor gekomen via versleutelde communicatie in de berichtendiensten Ennetcom en SkyECC. Het OM verdenkt hem van (het voorbereiden van) meerdere internationale transporten van in totaal meer dan 2000 kilo cocaïne.

Nederland is de Dominicaanse opsporingsautoriteiten erkentelijk voor de succesvolle inspanningen die geleid hebben tot de arrestatie en uitlevering van de verdachte. Na aankomst in Nederland is de man aangehouden en in verzekering gesteld. Hij wordt op vrijdag 31 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Bron: Openbaar Ministerie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief