Marechaussee arresteert zes medewerkers

Gepubliceerd op: 1-6-2024

Grootschalig corrupt cocaïnenetwerk Schiphol opgerold
AMSTERDAM - Het Cargo Harc-Team Schiphol heeft zes medewerkers van luchthaven Schiphol aangehouden voor betrokkenheid bij internationale drugshandel. Ze werkten in de logistieke sector, de transportsector en de pakketbezorging bij bedrijven op en rond de luchthaven.

Zij worden verdacht van het invoeren van partijen cocaïne via Schiphol of het treffen van voorbereidingshandelingen daartoe. Zij vormden volgens het Openbaar Ministerie een crimineel samenwerkingsverband. De verdachten, zes mannen in de leeftijd van 32 tot 51 jaar, zijn afkomstig uit Diemen, Almere en Amsterdam. Het Cargo Harc-Team is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de FIOD,

In het onderzoek zijn diverse woningen, bedrijfspanden en voertuigen doorzocht. Hierbij heeft het onderzoeksteam onder andere administratie, telefoons, voertuigen, een stroomstootwapen en circa 124.000 euro aan contanten en crypto-valuta in beslag genomen.

Het team kreeg vorig jaar al informatie over cocaïnesmokkel in houten pallets uit Suriname. Hierbij kwam een 51-jarige inwoner uit Diemen als zogenaamde ‘luchthavenmakelaar’ in beeld: een persoon die de opdracht krijgt personeel te zoeken dat tegen betaling criminele klussen wil doen. Een oud–luchthavenmedewerker, een 48-jarige inwoner van Almere, fungeerde als schakel tussen de luchthavenmakelaar, de uithalers en chauffeurs die de partijen verder Nederland in moesten brengen.

Het onderzoek is nog in volle gang. Drie verdachten zitten in voorlopige hechtenis en de andere verdachten zijn deze week aangehouden en worden vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Het Cargo Harc-Team Schiphol is gericht op de bestrijding van de georganiseerde drugscriminaliteit op en rond luchthavens in Nederland. In het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol pakken Belastingdienst, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Politie, RIEC Noord-Holland, KLM en Schiphol Group ondermijning aan door publiek-private samenwerking.

Vorige maand onthulde De Telegraaf na eigen onderzoek dat in de afgelopen drie jaar zeker twaalf kostbare ladingen op of bij Schiphol geroofd, die via de Amsterdamse luchthaven zijn binnengekomen. De totale waarde: zeker zestig miljoen euro. Het zijn bedragen die met de handel in cocaïne worden verdiend.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief