Instructeur KMA veroordeeld voor ontuchtige handelingen bij 3 collega's

Gepubliceerd op: 15-6-2024

 De militaire kamer veroordeelt een 39-jarige militair tot een werkstraf van 160 uren. Hij pleegde ontuchtige handelingen met 3 collega’s. Daarbij wordt de militair ook veroordeeld voor het afvuren van een losse flodder (blank) dichtbij een cadet, waardoor deze een piep in zijn oren had. 

De militair is werkzaam als instructeur bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Tijdens 2 verschillende uitgaansavonden in mei en juli 2022 pleegde hij ontuchtige handelingen bij 3 collega cadetten. De man pakte 2 militairen bij de billen en de derde militair bij haar borst. De man is ook schuldig aan feitelijke aanranding tijdens een militaire oefening in Oirschot. Door met een vuurwapen een blank af te vuren in de onmiddellijke nabijheid van een cadet, zonder hiervoor eerst een waarschuwing te geven. Dit was zo dichtbij 1 van de cadetten, dat hij hierdoor een piep in zijn oren had. 

Voorbeeldfunctie
De militaire kamer neemt het de man kwalijk dat juist hij – gelet op zijn functie als instructeur – de sociale veiligheid van zijn collega’s niet waarborgde, maar deze sociale veiligheid zelf in het geding bracht. 
Strafbepaling
De officier van justitie eiste een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken, met een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 160 uur. De militaire kamer gaat niet helemaal mee in de eis van de officier. De militaire kamer ziet – anders dan door de officier van justitie is geëist – geen reden voor het opleggen van een voorwaardelijk strafdeel. De militaire kamer houdt er hierbij rekening mee dat de delicten dateren van 2 jaar geleden en het feit dat zich in de tussentijd geen nieuwe incidenten hebben voorgedaan. Wel vindt de militaire kamer een onvoorwaardelijke werkstraf van 160 uur een passende straf.


Bron: De Rechtspraak

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief