Utrechtse Kromhout Kazerne beëindigd: 'We werden omsingeld'

Gepubliceerd op: 9-7-2024

Utrecht - De bezetting bij de Kromhout Kazerne in Utrecht is vanochtend beëindigd. De Koninklijke Marechaussee heeft de vijftien tot twintig pro-Palestina-demonstranten de opdracht gegeven om de tenten voor de hoofdingang af te breken en daar weg te gaan. Op een filmpje is te zien dat ook agenten tenten wegslepen
De demonstranten verbleven sinds zaterdag bij de kazerne. Ze zeggen zich overvallen te voelen. Een woordvoerder laat weten dat ze vannacht om 04.40 uur omsingeld werden door de politie en Koninklijke Marechaussee. "Het kwam heel onverwacht. Het was best wel spannend."
"Jullie moeten weg", kregen ze naar eigen zeggen te horen. "We hebben overlegd met elkaar en besloten te luisteren naar de politie, ook omdat we niet met genoeg mensen zijn", zegt een van de betogers. Wel beloven de demonstranten door te gaan met andere acties totdat "Palestina vrij is en Nederland niet meer medeplichtig is aan de genocide".

Het tentenkamp werd niet voor niets opgezet bij de Kromhout Kazerne. Het zogenoemde Commando Materieel en IT is daar gevestigd. "Hier wordt mogelijk gemaakt dat Nederland voor honderden miljoenen aan wapens koopt van Israël", verklaarde een woordvoerder van de groep afgelopen zaterdag. "Door wapens te kopen van Israël, financiert Nederland direct de oorlog in Gaza."
Veel van de activisten wilden niet herkenbaar op foto's of op beeld. Daarom droegen ze gezichtsbedekking. "Dat is niet om er gevaarlijk uit te zien of omdat we criminele dingen gaan doen. Het is om onszelf te beschermen", legde een van hen eerder uit. Extreemrechtse groeperingen zouden foto's van demonstranten op internet zetten om ze vervolgens te bedreigen, aldus de actievoerder.


Bron: RTV Utrecht

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief