Op Terschelling spoelt steeds meer drugs aan: 'Cocaïne is het nieuwe bier'

Gepubliceerd op: 9-7-2024

De Waddeneilanden staan bekend om hun uitgestrekte stranden, schilderachtige dorpen en een heus eilandgevoel. Ons kent ons is het devies en iedereen houdt een oogje in het zeil. Maar ook op het vredige Terschelling kan criminaliteit de kop opsteken. Met name drugshandel op het eiland neemt mede door toerisme toe. De zorgen van de burgemeester van Terschelling, Roel Cazemier, zijn groot. "Cocaïne, MDMA en crystal meth willen we gewoon niet op ons eiland."

Cazemier geeft aan inspecties uit te gaan voeren in de terminal in de haven van Harlingen, van waaruit de boot naar Terschelling vertrekt. "We gaan controleren wat in de tassen van onze gasten zit", zegt hij in een speciale uitzending van de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

Jongeren geronseld
Onlangs kwam een rapport uit waaruit blijkt dat op Terschelling, in combinatie met toerisme, drugshandel voor komt en toeneemt. Jongeren die op Terschelling wonen, worden tegenwoordig geronseld om pakketjes met drugs te smokkelen vanaf het vasteland. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de veerpont. Ook worden waarschijnlijk privéboten ingezet.

De Koninklijke Marechaussee zet op de Waddenzee drones in om drugssmokkel te monitoren. "Begin dit jaar werd nog een onderwaterscooter gevonden in Harlingen en het vermoeden is dat daar drugs mee is gesmokkeld", vertelt misdaadjournalist van WNL Noa van Oostrom.

Toch zijn de misdaadcijfers op Terschelling het laagst vergeleken met andere Friese gemeentes. "Vorig jaar zijn 150 misdrijven geregistreerd. Dat is niet veel", aldus Van Oostrom. Het gaat om diefstallen, verduistering en inbraak, verkeersmisdrijven, vernielingen en geweldsmisdrijven.

'Gebruikten vroeger veel meer drugs'
Hessel van der Kooij, de bekendste volkszanger van het pittoreske eiland en oud-kroegeigenaar, wil het één en ander nuanceren. "Ik heb deze kroeg 50 jaar gehad, dus de generaties die nu 80 zijn heb ik ook in mijn tent gehad. Die waren beroerder dan de huidige generatie. Ze waren veel agressiever en gebruikten veel meer drugs dan nu."

Van der Kooij keek met verbazing naar mensen die onder invloed zijn kroeg betraden. "Ze zaten met een LSD-trip met hun bek open te wachten tot er vogels in hun hersenpan vlogen. Ze waren knettergek. Nu zijn het de pillen. Cocaïne is het nieuwe bier."

Volgens de voormalig kroegeigenaar wordt ook op Terschelling volop gedeald. "Je gaat op de boot met een tas vol cocaïne. Wie wil je tegenhouden? Zo moeilijk is het niet." Elke dag 5.000 mensen controleren is volgens Van der Kooij onhaalbaar. "Daar heb je een apparaat voor nodig, daar likt Schiphol zijn vingers bij af."

Jongeren doen maar wat gulzig mee aan deze drugstrend. "Al die gekke henkies denken hun vakantie ermee te kunnen afbetalen. Die gaan op Appelhof zitten en verkopen aan iedereen hun pillen", aldus de volkszanger.

 

Bron: WNL

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief