Defensie levert belangrijke bijdrage aan een veilige NAVO-top

Gepubliceerd op: 8-5-2025

Samen met andere organisaties levert Defensie een belangrijke bijdrage aan het beveiligen van de NAVO-top. Dat bleek vandaag bij een landelijke persbriefing in Den Haag.

De NAVO-top vindt op 24 en 25 juni plaats in het World Forum in Den Haag. Het is de grootste logistieke en veiligheidsoperatie in Nederland ooit. Ons land verwelkomt dan meer dan 100 wereldleiders en ministers en duizenden delegatieleden. 

De meeste delegaties komen aan op luchthaven Schiphol. De Koninklijke Marechaussee is hier primair verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ze treft een breed scala aan beveiligingsmaatregelen. 

Naast reguliere inzet heeft de marechaussee 9.000 extra diensten gepland, ook buiten Schiphol. Denk aan specialisten op het gebied van documentcontrole en opsporings- en inlichtingenmedewerkers. Maar ook motorrijders, beveiligings-, observatie- en arrestatieteams en explosievenverkenners dragen bij aan een veilig verloop. Daarnaast levert de marechaussee een grote bijdrage aan persoonsbeveiliging.

De persbriefing in Den Haag.
Op land, in de lucht en op zee
Onder de naam operatie Orange Shield zet Defensie ongeveer 5.000 militairen, reservisten en andere medewerkers in. Deze ondersteuning vindt plaats op land, in de lucht en op zee. Dat gebeurt met onder meer luchtverdedigingssystemen, F-35-gevechtsvliegtuigen en fregatten. Ook draagt de organisatie bij met onder meer de Explosieven Opruimingsdienst, cybersecurityspecialisten en inlichtingencapaciteit.

Zichtbare en onzichtbare maatregelen
Om de top waardig, gastvrij, veilig en ongestoord te laten verlopen werken veel organisaties samen. Naast Defensie, politie en marechaussee zijn dat de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en gemeente Den Haag. Zij doen dat met zichtbare en onzichtbare maatregelen. Bij al hun activiteiten doen zij hun best om de overlast op de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast werken ook andere organisaties mee aan de veiligheid rondom de top. Denk aan ministeries, gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, hotels, Schiphol en vervoersmaatschappijen. 


Bron: Ministerie van Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief