Gepubliceerd op: 3-7-2025
Vandaag is het slavernijverleden herdacht. Dat gebeurde bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Namens Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legde Chef Staf Defensiestaf schout-bij-nacht Ruud Schoonen een krans. Dat gebeurde onder toeziend oog van 60 militairen, aangesloten bij het Multicultureel Netwerk Defensie.
De afschaffing van de slavernij (Keti Koti) wordt jaarlijks op 1 juli gevierd. Speciaal hiervoor hebben componisten met een Surinaamse en Caribische achtergrond een muziekstuk gecomponeerd. Dat deden ze in samenwerking met het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis en met militaire muzikanten. In het stuk, dat morgen officieel wordt aangeboden, komen muzikale invloeden van verschillende regio’s samen. Vandaag bracht de marinierskapel het tijdens een generale repetitie al ten gehore.
Erehaag
Defensie organiseerde meer herdenkingen, zoals op 27 juni. Bij een school op het Surinameplein in Amsterdam vormden zo’n 20 militairen een erehaag. Die was bedoeld om alle 200 kinderen te verwelkomen als ambassadeur van het slavernijverleden, het komende jaar. Alle leerlingen legden een roos bij De Levensboom, het Monument van Besef. Dat dient eveneens als herdenking voor het slavernijverleden. Bij de landmacht was er 26 juni een Keti Koti herdenkingsdiner.
De herdenkingen zijn bedoeld om stil te staan bij het leed en de strijd rond slavernij. Het is ook eerbewijs aan degenen die geleden hebben en dat nog steeds doen. Want ook al gaat het over het verleden, dit heeft een diepe doorwerking in ons heden.
Eenheid en samenwerking
Defensie maakt zich sterk voor een diverse en inclusieve organisatie. Door actief deel te nemen aan onder meer de herdenking van het slavernijverleden en de viering van Keti Koti, laat de krijgsmacht zien dat discriminatie, racisme en uitsluiting niet worden getolereerd.
Samen herdenken en vieren bevordert een gevoel van eenheid en samenwerking. Dat is essentieel voor het succes van de missie van Defensie.
Bron: Ministerie van Defensie
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Aandacht voor slavernijverleden bij Defensie
Marechaussee kijkt terug op succesvolle beveiligingsoperatie NAVO-top
Force Protection-bijdrage in Irak ten einde
Man aangehouden na achtervolging in Landgraaf; drugs aangetroffen in voertuig
Explosief aangetroffen in Harskamp: buurtbewoners moeten binnen blijven