Gepubliceerd op: 27-5-2025
In totaal 23 bedrijven en andere organisaties uit Parkstad, Sittard-Geleen en Maastricht, stellen dinsdag 3 juni hun directiekamers open voor kinderen uit het Limburgse basis-, voortgezet- en praktijkonderwijs. Zij doen dat in het kader van het project ‘JINC Baas van Morgen’, dat dit keer voor de elfde keer wordt georganiseerd.
In Limburg neemt een breed palet van bedrijven en andere organisaties deel aan het initiatief, dat gesteund wordt door bijna vijfhonderd ondernemingen, verspreid over het hele land. Voorbeelden zijn woningcorporatie Wonen Zuid, Rabobank Zuid-Limburg, cateraar Van Melick, Envida, LIOF, Medtronic, Refresco, de Provincie Limburg en Porsche Centrum Maastricht. Ook Ralf Krewinkel, voormalig burgemeester van Beek en Heerlen, doet een spreekwoordelijke duit in het zakje, in dit geval als directeur-bestuurder van de Reinigingsdienst Westelijke Mijnstreek (RWM).
Van Porsche tot Efteling
Ook de landelijke lijst van deelnemende organisaties is breed en divers: van Porsche Nederland, Deloitte en Vodafone-Ziggo tot de Efteling en Johan Cruijff Arena, voetbalclubs als Excelsior en NAC, en burgemeesters van Amsterdam, Zaanstad en Helmond. Ook Schiphol doet mee, net als tientallen bedrijven op en rond de luchthaven, waaronder Transavia en de Koninklijke Marechaussee.
De deelnemende kinderen mogen niet alleen een dagje rondkijken in de organisatie waar zij die dag te gast zijn, ze worden ook in staat gesteld om op hun eigen kinderlijke wijze advies uit te brengen aan de directeur of een ander lid van het managementteam. „Vaak komen daar verrassende zaken uit, die bedrijven aan het denken zetten”, vertelt Barbara Louisse van JINC, de door het Nederlandse bedrijfsleven gefinancierde non-profitorganisatie die Baas van Morgen organiseert. „Wat we ook zien is dat zo’n bedrijfsbezoek vaak het begin vormt van het opbouwen van een netwerk. Deelnemers krijgen aan het einde van de dag een ‘beloftekaartje’ mee, met daarop het directe nummer van hun ‘Baas van Vandaag’. Dat contact blijkt in de praktijk vaak de deur te openen naar een stageplek of zelfs een vaste baan.”
Kwetsbare wijken
De vooraf geselecteerde kinderen die deelnemen aan Baas van Morgen - over het algemeen zijn ze afkomstig van scholen in sociaaleconomisch kwetsbare wijken - schuiven aan bij vergaderingen, denken mee over strategische keuzes en ervaren hoe het is om aan de top te staan. „Zo krijgen zij én hun tijdelijke werkgevers nieuwe inzichten, wat voor beide kanten een waardevolle ervaring is”, aldus Louisse.
De deelnemende kinderen mogen vrijuit zeggen wat ze vinden van het bedrijf waar ze een dag te gast zijn en hoe ze aankijken tegen de maatschappelijke problemen van vandaag. Ze kunnen aangeven wat in hun ogen anders of beter kan en worden gedurende de dag tevens in staat gesteld aan te geven wat zij zelf zouden doen als ze op de stoel van de directie zouden zitten. „Zij krijgen daarmee een unieke kans om te ervaren hoe het is om aan de top te staan én om te werken aan een kansrijkere toekomst”, aldus Louisse.
JINC is geen officiële afkorting; maar een speelse verwijzing naar Jongeren INCorporated, wat meteen aangeeft waar de organisatie voor staat: kinderen zelfvertrouwen geven en hun laten zien dat hun toekomstige bijdrage aan de samenleving ertoe doet.
Aan de elfde editie van JINC Baas van Morgen doen in totaal 650 kinderen mee.
Bron: De Limburger
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
ACT! Interventieteam controleert op illegale prostitutie
"onrealistisch plan" en een "onuitvoerbare opdracht"
Wilders wil binnen 'enkele weken' alle grenzen dicht voor asielzoekers
Limburgse kinderen voor één dag Baas van Morgen
Amerikaanse begraafplaats Margraten veiligheidsrisicogebied tijdens Memorial Day