3,5 jaar cel voor geraffineerde oplichter met neptickets KLM en niet-bestaande banen

Gepubliceerd op: 19-7-2025

De rechtbank in Rotterdam heeft een 37-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden vanwege een reeks geraffineerde oplichtingspraktijken.

De man deed zich onder meer voor als medewerker van de Koninklijke Marechaussee of KLM en verkocht niet-bestaande vliegtickets, banen en woningen aan goedgelovige slachtoffers. Een van de zwaarst getroffen slachtoffers is een gezin dat hierdoor dakloos raakte.

Tussen september 2023 en mei 2024 wist de man ten minste zeven keer mensen te misleiden. Hij beloofde een alleenstaande moeder, haar dochters en schoonzoon banen, stages en een nieuwe woning. De familie betaalde hem geld en kocht spullen om zich op het nieuwe leven voor te bereiden. Hij stuurde hen zelfs bloemen en valse sleutels op voor de zogenaamd geregelde woning. Toen bleek dat alles verzonnen was, stond het gezin zonder werk en zonder dak boven het hoofd op straat.
 
Daarnaast verkocht de verdachte vliegtickets die nooit echt geboekt waren. Eerst deed hij dit zelf via het netwerk van zijn vriendin, later schakelde hij ook de oudste dochter van het misleide gezin in. Via haar werden meer dan negentig tickets verkocht aan familieleden en vrienden. De slachtoffers kregen echte boekingscodes en e-tickets toegestuurd, die echter gebaseerd waren op reserveringen zonder betaling. De fraude kwam aan het licht toen meerdere mensen op Schiphol ontdekten dat hun tickets ongeldig waren.

Toen de situatie escaleerde en de waarheid boven tafel dreigde te komen, zette de verdachte zelfs zijn eigen dood in scène in een poging onder de gevolgen uit te komen.

Volgens de rechtbank heeft de man op doortrapte en misleidende wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van zijn slachtoffers. Hij ging zeer planmatig te werk, gebruikte valse namen en beroepen en richtte zich doelbewust op het netwerk van mensen die hem in hun leven hadden toegelaten.
 
De schade voor de slachtoffers is groot. Eén gezin verloor hun woning en leeft sindsdien in grote onzekerheid. Ook ervaren zij nog dagelijks angst, stress en schaamte als gevolg van het bedrog. De rechtbank achtte ook van belang dat de man eerder meerdere keren is veroordeeld voor soortgelijke oplichting. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken en dat het risico op herhaling hoog is.

Naast de celstraf moet de man ruim 75.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan zijn slachtoffers.

 

Bron: Crime News

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief