Nederlanders zijn begonnen met missie Resolute Support

Gepubliceerd op: 17-1-2015

Nederlandse militairen doen sinds 1 januari mee aan de nieuwe NAVO-missie in Afghanistan: Resolute Support. Die missie helpt de Afghaanse veiligheidsdiensten een jaar lang bij de laatste stap naar zelfstandigheid.

Afbeelding verwijderdDe Nederlanders opereren voornamelijk vanaf Camp Marmal in het noordelijke Mazar-e-Sharif. Dat was tot vorig jaar de thuisbasis van de Nederlandse F-16’s die werden ingezet voor de ISAF-missie. Nu zijn daar tien adviseurs geplaatst, onder de regionale missievlag van het Duits geleide Train Advise and Assist Command North (TAAC-N). De militaire adviseurs  begeleiden daar de Afghanen bij hun operationele inzet. Zij worden ondersteund door een Nederlandse medische taakgroep en trainings- en bevoorradingseenheid.

Laatste fase
“Als we kijken naar onze geschiedenis in Afghanistan, zijn we nu in de laatste fase van onze hulp beland”, weet kolonel Jan Verhulst, Senior National Representative van de Nederlandse militairen in Afghanistan. “We zijn ooit begonnen met voor ze te vechten, daarna hebben we samen met ze gevochten en nog later hebben we ze geleerd hoe ze zelfstandig moeten vechten. In deze laatste fase laten we ze zelf hun werk doen en geven wij advies. Dus we staan niet meer schouder aan schouder met ze, maar kijken over hun schouders mee.”

Lees dit en meer in de defensiekrant.nl   

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief