Multidisciplinaire oefening op Vliegbasis Eindhoven

Gepubliceerd op: 29-1-2015

De Koninklijke Marechaussee houdt op donderdagmiddag 29 januari samen met de Koninklijke Luchtmacht, Nationale Politie, waaronder de Eenheid Oost-Brabant, een grote multidisciplinaire oefening op de militaire vliegbasis Eindhoven. In de oefening zal een KDC-10 transportvliegtuig van de Luchtmacht worden gekaapt en landen op vliegbasis Eindhoven.

Afbeelding verwijderdVoor deze oefening zijn de voorbereidingen al in juni 2014 door de Koninklijke Marechaussee gestart. Oefeningen waarbij meerdere disciplines betrokken zijn, worden veelvuldig gehouden op diverse locaties in ons land en zijn over het algemeen kleiner van omvang. 

Veiligheidsregio
Voor deze oefening is ook de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost partner. De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor de crisisbeheersingsplannen voor de luchthaven. Volgens het crisisbeheersingsplan heeft de luchthaven de verplichting om het scenario kaping / gijzeling te beoefenen. De Koninklijke Marechaussee, belast met de politietaak op de luchthaven, is verantwoordelijk voor de organisatie en de beoefening van de verschillende scenario's. Het doel van het oefenen van de diverse scenario's is dan ook om als hulpdiensten / overheid voorbereid te zijn in geval van een calamiteit en adequaat te kunnen reageren op gebeurtenissen die zich voordoen.

De oefening
De oefening vangt aan wanneer een KDC-10 boven vliegbasis Eindhoven een aantal rondes vliegt. De KDC-10, waarin de kaping plaatsvindt, zal vervolgens landen vliegbasis Eindhoven. Voorafgaand aan deze landing wordt het transportvliegtuig geëscorteerd door twee F-16 gevechtsvliegtuigen. 

Het overige vliegverkeer zal van deze oefening geen hinder ondervinden. 

Gedurende de oefening zullen een aantal scenario's plaatsvinden en beoefend worden.

De oefenlocatie is niet toegankelijk voor belangstellenden en / of media.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief