Marechaussee doorzoekt meer mobieltjes op Schiphol

Gepubliceerd op: 17-2-2015

De marechaussee heeft vorig jaar 2276 mobiele telefoons doorzocht op Schiphol. Dat is een stijging van bijna 40 procent ten opzicht van 2013. 

De website Freedom Inc vroeg de cijfers, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, op bij het ministerie van Defensie. In totaal zijn vorig jaar 2395 gegevensdragers doorzocht. In 2008 waren dat er nog 1073. 

Afbeelding verwijderdVerdachten
De marechaussee onderzoekt op Schiphol de telefoons van mensen die worden verdacht van een strafbaar feit, verklaart een woordvoerder van het ministerie. Dat kan gaan om reizigers, maar ook andere mensen die op de luchthaven zijn. Het gaat volgens hem vooral om mensen die verdacht worden van zaken als kindersekstoerisme, mensensmokkel en drugssmokkel.

Marechaussees mogen alleen kijken naar de gegevens die op de gegevensdrager staan. Informatie die op de site van de provider staat, zoals e-mails of Facebookberichten, mogen ze niet bekijken. 

Vooral telefoons en simkaarten worden vaak onderzocht. Andere gegevensdragers, zoals harde schijven en video-apparatuur worden veel minder vaak bekeken. 

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief