Verdachten van smokkel van drugs op Bonaire worden vervolgd

Gepubliceerd op: 20-2-2015

In 2013 is door de Koninklijke Marechaussee (Kmar), in samenwerking met het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en het Recherchesamenwerkingsteam, onder leiding van het Openbaar Ministerie BES, een uitgebreid onderzoek gestart naar drugssmokkel vanuit Bonaire naar Nederland. 

Afbeelding verwijderdHet onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de Marechaussee en de Criminele Inlichtingendienst van het KPCN. In het onderzoek zijn tussen november 2014 en februari 2015 dertien mannen, in leeftijd variërend tussen de 21 en 53 jaar, op Bonaire en Curacao aangehouden. Ruim de helft van de verdachten was werkzaam op Flamingo Airport op Bonaire.

De smokkelaars maakten onder meer gebruik van trolleys met dubbele bodem en rugzakken die aan boord van een vliegtuig werden gebracht. De rugzakken werden op diverse plaatsen in het vliegtuig verstopt om er vervolgens in het land van bestemming uitgehaald te worden. In totaal is ruim 70 kilo cocaïne inbeslaggenomen. Twee hoofdverdachten zitten nog vast, de overige personen zijn inmiddels in vrijheid gesteld maar blijven verdachte in deze zaak.

Vijf van de aangehouden verdachten, waaronder de hoofdverdachten zijn gedagvaard om op 4 maart te verschijnen voor de strafrechter op Bonaire. De verdachten wordt betrokkenheid bij de smokkel van meerdere partijen drugs in 2013 ten laste gelegd. De twee hoofdverdachten wordt bovendien verweten dat zij deel hebben genomen aan een criminele organisatie. Andere verdachten zullen op een later moment voor de rechter moeten verschijnen.

Bron : OM Caribisch gebied

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief