Zes pelotons extra voor KMar

Gepubliceerd op: 27-3-2015

Vanwege de gebeurtenissen in Parijs, Verviers en Kopenhagen heeft het kabinet extra maatregelen genomen om de veiligheidsketen in Nederland te versterken.

Voor de KMar betekent dit onder andere dat er zes extra pelotons voor Bewaken & Beveiligen worden opgericht. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Projectleider kolonel Clement van Zalm geeft het antwoord op vijf vragen over de nieuwe pelotons. 

Afbeelding verwijderd

Waarvoor zijn de nieuwe pelotons?
"De KMar beveiligt sinds kort mensen op een aantal plaatsen met een hoog risicoprofiel, zoals een aantal ministeries, de Tweede Kamer en bepaalde maatschappelijke instellingen. De lijst met plaatsen is onlangs flink uitgebreid en de verwachting is dat die de komende tijd alleen maar groter wordt. Wij zijn dáár waar een verhoogde dreiging is, een hoger geweldsspectrum gevraagd wordt, met een robuuste uitstraling en we kunnen heel snel op- en afschalen."

Zes pelotons erbij voor Bewaken en Beveiligen…de KMar heeft straks dus tien pelotons Bijstandseenheid?
"Nee, de Bijstandseenheid is, naast het bewaken en beveiligen, vooral bedoeld voor het herstellen van de openbare orde en veiligheid bij bijvoorbeeld ernstige rellen. Momenteel worden pelotons van de Bijstandseenheid ingezet voor het Bewaken & Beveiligen van objecten met een hoog risicoprofiel in de grote steden. Dat kunnen ze ook, maar als we dat lang vol moeten houden, gaat het ten koste van de reguliere taken en de inzetbaarheid bij ordehandhaving. De pelotons die er straks bij komen gaan het Bewaken & Beveiligen overnemen van de Bijstandseenheid, zodat die weer beschikbaar komt. De nieuwe pelotons krijgen Bewaken & Beveiligen als hoofdtaak. Daarom hebben ze nu de werknaam HRB-pelotons (HRB = Hoog Risico Beveiliging)."

Lees verder...  

Bron : KMarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief