Hennis benadrukt belang Defensie Caribisch gebied

Gepubliceerd op: 11-4-2015

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert bezocht deze week Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Zij ging langs bij de militairen die in het Caribisch gebied Defensie- en politietaken verrichten, zoals de bestrijding van zware drugscriminaliteit.

Hennis: "De strategische ligging van de eilanden zorgt er voor dat we alert moeten zijn. Zo is het gebied gevoelig voor drugshandel over zee. Dat vraagt om een slimme inzet van mensen en middelen en een goede samenwerking met nationale en internationale partners." Dankzij deze aanpak heeft de kustwacht dit jaar al 1.450 kilo cocaïne onderschept.

Zeer actief
Een ander gevolg van de ligging is de jaarlijkse terugkeer van orkanen. Ook bij dergelijke calamiteiten speelt Defensie een belangrijke rol en leveren mariniers steun aan civiele autoriteiten. Dit gebeurde voor het laatst toen orkaan Gonzalo over Sint Maarten raasde, oktober vorig jaar.

Afbeelding verwijderdHennis: "De krijgsmacht is dus zeer actief in dit deel van het Koninkrijk. Ruim 500 medewerkers van onze marine, landmacht en marechaussee beschermen hier de grenzen, handhaven de rechtsorde. En natuurlijk ondersteunen zij ook de civiele autoriteiten."

Basispolitiezorg
De marechaussee helpt Curaçao en Sint Maarten verder bij de grensbewaking en vreemdelingentoezicht. Op Saba en Sint Eustatius zorgt ze samen met de politie ook voor de basispolitiezorg. Militairen werken ook samen met het Korps Politie Curaçao binnen het noodplan Ta Basta Awor (Het is nu genoeg), ter bestrijding van de zware criminaliteit. Zo brengt een Raven onbemand verkenningsvliegtuigsysteem criminele activiteiten in kaart op Curaçao.

Redden op zee
Tijdens de eerste twee dagen van het bezoek, dinsdag en woensdag, bezocht de minister Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied commandeur Hans Lodder op Curaçao. Hij voert het bevel over de eenheden in de Caribische delen van het Koninkrijk. Ook is hij als directeur van de kustwacht in het Caribisch gebied verantwoordelijk voor seach and rescue op zee en maritieme rechtshandhaving.

De minister ontmoette in Willemstad en op Sint Eustatius en Saba verschillende autoriteiten zoals de gouverneur en de plaatsvervangend minister-president. Ook sprak Hennis personeel van de Koninklijke Marechaussee. Het werkbezoek werd afgesloten op Sint Maarten, waar zij de minister-president van en de minister van Justitie ontmoette.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief