Dragen van onderscheidingen

Gepubliceerd op: 13-4-2015

Binnenkort zullen weer de jaarlijkse herdenkingen, vieringen en defilé's plaatsvinden, alsmede deAfbeelding verwijderd diverse Veteranendagen. In verband daarmee wil het bestuur van de Stichting Marechaussee Contact het volgende onder de aandacht brengen waar het gaat om het dragen van onderscheidingen.

Op reünies en zelfs op de jaarlijkse Nederlandse Veteranendagen bezondigen veel oudstrijders zich aan het onterecht paraderen met militaire onderscheidingen. Deze neppers zijn een doorn in het oog van de organisatoren van deze evenementen en van veteranen die niet pronken met de veren van een ander.

Ook wij als bestuur van de Stichting Marechaussee Contact hebben reeds diverse malen aandacht besteed aan het dragen van onderscheidingen. Veteranen of anderen die zich schuldig maken aan het ten onrechte dragen van de versierselen dienen bij zichzelf ten rade te gaan, waarbij tevens onder de aandacht wordt gebracht dat het ten onrechte dragen van (buitenlandse) onderscheidingen strafbaar kan zijn (Artikel 435 lid 1 en 2, Wetboek van Strafrecht).

Kortom, onderscheidingen zijn voor geen geld te koop. Hoe je het ook wendt of keert, personen, militair of burger, die onderscheiden worden hebben dat écht verdiend.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief