Defensiesamenwerking EU besproken op Plein 4

Gepubliceerd op: 17-4-2015

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag een ontmoeting gehad met Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Federica Mogherini. Ze spraken bij Defensie op Plein 4 in Den Haag over de Defensiesamenwerking binnen de Europese Unie.

Afbeelding verwijderd
Mogherini en Hennis op de trap van Plein 4 met ceremonieel marechaussee

Mogherini sprak over de herziening van de Europese veiligheidstrategie die de komende tijd plaatsvindt. Deze nieuwe strategie moet volgens de Hoge Vertegenwoordiger zowel om de interne als de externe veiligheid gaan.

“Een strategie die bij crises niet alleen naar militaire oplossingen voor de korte termijn kijkt, maar ook naar politieke oplossingen voor de lange termijn’, aldus Mogherini.

Minister Hennis sprak haar steun hiervoor uit en gaf aan dat zij hoopt dat deze strategie tijdens het voorzitterschap van Nederland in de eerste helft van 2016 het licht ziet. Hennis zei uit te zien naar een goede samenwerking met de Hoge Vertegenwoordiger in aanloop naar en tijdens dit voorzitterschap.

Er werd ook gesproken over de veiligheidssituatie in Libië en de mogelijkheden vanuit de EU om de VN hierbij te ondersteunen. Ten slotte bracht Hennis haar collega op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de bergingsoperaties rond de MH17-ramp.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief