Herdenking Englandspiel

Gepubliceerd op: 4-5-2015

Vandaag, 4 mei 2015,  was wederom de Herdenking bij  het Monument aan de Hogeweg te Den Haag, alwaar om 15.00 uur de slachtoffers van het Englandspiel en de overige inlichtingendiensten werden herdacht.

Afbeelding verwijderdHet Englandspiel werd bekend als een misleidingspel, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog van 12 maart 1942 tot 1 april 1944 werd “gespeeld” tussen Britse en, in Nederland gelegerde, Duitse spionagediensten. Hierbij werden 54 Nederlandse agenten direct na hun landing per parachute in Nederland gevangen genomen, slechts vijf van hen overleefden het.

Bij de slachtoffers van dit 'spel' (en aanverwante geheime operaties) waren ook tien marechaussees. Op het monument worden de gevallenen symbolisch verbeeld door Icarus, de mythologische figuur, die op zijn vlucht naar de zon neerstortte.

Lees in dit verband ook de uitgebreide weergave van dit misleidingsspel op de website van geschiedenis24.nl

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van allerlei betrokken organisaties werden bij het Monument bloemen gelegd om de slachtoffers te eren en te herdenken. Onder andere door Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal dr. Hans Leijtens namens het Wapen der Koninklijke Marechaussee en door bestuursleden van de Stichting Marechaussee Contact namens de achterban van deze Stichting, brigade-generaal b.d. Jack Vlaming en kapitein b.d. Eelco Bouwman.  Bij de herdenking waren ook de volgende SMC-begunstigers aanwezig: Cees Neisingh. Willem van Eekeren en Paulus Pillekes.

Elders op deze website is een korte foto-impressie te zien van deze herdenking.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief