4 mei 2015: dodenherdenking op het ereveld te Loenen

Gepubliceerd op: 5-5-2015

Op dinsdag 4 mei vond op het bekende ereveld te Loenen de traditionele dodenherdenking plaats die wordt georganiseerd door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Dit bijzondere ereveld heeft niet de gebruikelijke opzet van lange rijen grafstenen die strak in het gelid staan, maar de 3600 platte grafstenen liggen verspreid over het 17 hectare grote bosgebied. Ook militairen die naderhand in één van de Nederlandse VN-missies zijn omgekomen, kunnen hier hun laatste rustplaats krijgen zoals de in Uruzgan omgekomen Timo Smeehuizen.

Dit jaar waren ook twee leden van de SMC uitgenodigd om samen met kolonel b.d. Peter Klein (namens het Veteranenplatform) en een vertegenwoordiger van de Dutch Biker Veterans Association, de zogenaamde ‘koepelkrans’ te leggen.

Afbeelding verwijderd

De plechtigheid vond plaats op het grote veld tegenover de kleine witte houten kapel op dit sfeervolle en rustieke ereveld in de bossen bij Loenen. Het begin werd aangekondigd door het traditionele luiden van de kleine klok op de kapel en daar tegenover zaten de autoriteiten en de honderden vertegenwoordigers van de vele uiteenlopende organisaties van oud-militairen, veteranen, verzetsstrijders, Engelandvaarders, militaire vakbonden, voormalige overzeese gebiedsdelen, overlevenden van de nazi-kampen en de zeer opvallende, in stoere motorpakken geklede, vertegenwoordigers van de ‘Dutch Biker Veterans Association (DBVA) die ondanks hun ruige outfit een strakke demo gaven van excercitie en discipline.

Lees verder...

Elders op deze website staat een foto-impressie van deze plechtigheid.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief