KMar neemt deel aan grote succesvolle grensactie

Gepubliceerd op: 23-5-2015

De bestrijding van de criminaliteit en mobiel banditisme en het vergroten van de verkeersveiligheid langs de Nederlands/Duitse grens. Dat was het doel van een omvangrijke internationale controle die van dinsdag 19 op woensdag 20 mei 2015 plaatsvond. 

Van Groningen tot Aken kwamen marechaussee, politie en diverse andere opsporingspartners in actie. Ruim 4500 voertuigen en 6600 personen werden door de opsporingsambtenaren aan een controle onderworpen. Hierbij werd een mensensmokkelaar aangehouden die illegale vreemdelingen probeerde Nederland binnen te smokkelen. Ook werden openstaande geldboetes geëind en werden verdovende middelen aangetroffen.

Afbeelding verwijderd

Deelnemers
Aan deze controle werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Nationale Politie Eenheid Noord-Nederland en Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid. Aan Duitse kant werkten de grenspolitie, de Duitse douane en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Sachsen-Anhalt en Sachsen mee. Ook de Poolse politie voerde controles uit. 

Controles
Het zwaartepunt van deze controle lag naast het mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving, mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Ook werd er gecontroleerd op autodiefstallen. Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs en overtredingen m.b.t. rijbewijzen en kentekendocumenten. Door controles te houden op de grote verkeeraders aan de grens en in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt. 

Deze controle werd gecoördineerd door een team bestaande uit medewerkers van de deelnemende opsporingsinstanties. Dit coördinatieteam was gehuisvest in het hoofdbureau van politie in Osnabrück. Zij coördineerden (waar nodig) de samenwerking en verzorgden de contacten tussen de verschillende opsporingsinstanties. De samenwerking tussen de deelnemende instanties was erg effectief.

Bijzonderheden
Op het kruispunt van de BAB31 en B54 bij Gronau/Ochtrup (D) werd een 30 jarige vrouw in een personenauto gecontroleerd. Een drugstest van de handpalmen was positief op cocaïne en opiaten. Zij gaf vrijwillig 10 gram heroïne af die ze in haar BH had verstopt. Na onderzoek van het voertuig werd nog 2 gram cocaïne gevonden. Voor de wegenverkeerswet werd een speekseltest afgenomen met ook een positief resultaat. Van de bestuurster werd een bloedproef afgenomen en ze kreeg een rijverbod. 

Om 17.00 uur werd op de N280 in de buurt van Roermond (NL) naar aanleiding van een melding van de automatische kentekenregistratie (ANPR) een Belgische taxi met daarin een persoon van ongeveer 50 jaar oud gecontroleerd. Na controle van het voertuig werd € 27.980 in de wielkas van het reservewiel aangetroffen. Volgens de bestuurder was het geld legaal en kon hij dit morgen via de bank aantonen. Het geld is voorlopig veilig gesteld. 

In de ICE 125 (D) van Arnhem naar Oberhausen werden 2 Nederlandse mannen van 25 en 38 jaar gecontroleerd. Bij de controle werd circa 300-400 gram vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Dit zat verpakt in een fles douchegel dat met klittenband onder de zitting was bevestigd. De fles is inbeslaggenomen en beide personen zijn aangehouden. Het onderzoek loopt nog. 

Op de Eems-Dollart (NL) werd een tanker gecontroleerd. Volgens de documenten moest er circa 15 m3 zuur aanwezig zijn ten behoeve van zuivering van de tanks. Uit onderzoek bleek dat er nog slechts 8 m3 zuur aanwezig was. De ontbrekende 7 m3 is vermoedelijk illegaal geloosd. Een onderzoek wordt ingesteld. 

In Börde bij Magdeburg (D) werd een trekker met oplegger veiliggesteld. Deze vrachtwagencombinatie bleek in Dissen (D) gestolen te zijn. De chauffeur kon vluchten. De totale schade bedraagt € 160.000.

Bij de grensovergang Bad Bentheim (D) werd een Hongaarse vrachtwagencombinatie met een gescheurde koppeling, een gescheurde remschijf en een kapot wiel stilgezet. Verder werd een Roemeense vrachtwagencombinatie stilgezet die vier compleet versleten banden had, waarbij de karkassen al zichtbaar waren. Beide combinaties mochten niet verder rijden. Ook werden er drie vrachtwagencombinaties met afval gecontroleerd die hiervoor geen vergunning hadden. Deze combinaties zijn teruggestuurd naar Nederland.

Op de Europabrug in Anholt (D) werd door de Bundespolizei een personenauto met 3 personen gecontroleerd. Bij deze controle bleek dat de chauffeur en een inzittende illegaal Duitsland waren binnengekomen. De andere inzittende, een Italiaan, tevens eigenaar van de auto, werd aangehouden als verdachte van mensensmokkel. 

Bij het doorzoeken van de auto werd achter de voorstoel een rugzak met 860 gram marihuana gevonden en inbeslaggenomen. Tijdens de controle werden onder andere de volgende zaken in beslaggenomen : een stiletto, een busje CS-gas, een kentekenbewijs, een geld bedrag van € 27980,- waarvan de herkomst niet aangetoond kon worden, 9 Hasjkoeken, 1328,1 gram marihuana, 135 gram hasj, 319,6 gram cocaïne, 52,2 gram heroïne, 23 henneptoppen, 10 joints en 26 gram paddo’s. Daarnaast werd er in totaal voor € 8600,- aan openstaande boetes geïnd.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief