Fonds Sociale Zorg

Gepubliceerd op: 26-5-2015

Terugkijkend naar de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee vanaf de tweede wereldoorlog valt op dat er altijd onderlinge aandacht is geweest voor het wel en wee van de leden van het Wapen. Alle oud-marechaussees kennen het Fonds Sociale Zorg, een fonds dat tot doel heeft de hierboven genoemde aandacht 'handen en voeten' te geven. 

Afbeelding verwijderdHet verlenen van sociale zorg aan marechaussees was aanvankelijk een particuliere activiteit. Sinds 3 juni 1959 maakt dit, onder de naam Fonds Sociale Dienst (FSZ), echter deel uit van de Marechausseevereniging (MARVER) en heeft tot doel: 'Het verlenen van sociale zorg en bijstand aan de leden van de MARVER of hun nabestaanden'.

Geschiedenis
Wat in de oorlogsjaren in Engeland is begonnen, werd door Rijk van Dijk en Riekie van Dijk-Muijs in Nederland ook opgezet: Het bezoeken van zieke collega's in de militaire hospitalen maar later ook 'in het land'. Het was hun particulier initiatief en kostte hen privé aardig wat geld, maar het kreeg grote waardering. In 1947 nam de Steunvereniging deze activiteit formeel over. Rijk en Riekie bleven de zorg 25 jaar uitbouwen en leiden. Later kwam de zorg voor weduwen en wezen van overleden collega's er bij. Bij het opgaan in de MARVER ging de Steunvereniging over in het Fonds Sociale Zorg. Er is een bestuur en er zijn vrijwillige medewerkers.

Wat doet het fonds?
De sociale zorg omvat onder andere het bezoeken van langdurig zieken en het optreden als vertegenwoordiger van de MARVER bij het overlijden van een lid. Daarnaast wordt er tijdens de Sint-Nicolaas en Kerst extra aandacht geschonken aan enkele specifieke doelgroepen die ook lid zijn van de MARVER. Het bezoeken van langdurig zieken richt zich niet alleen op de leden van de MARVER maar op allen die werkzaam zijn bij of anderszins een band hebben met de Koninklijke Marechaussee.

Lees verder...  

Artikel overgenomen uit SMC magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief