PCKMAR bezoekt Irak

Gepubliceerd op: 17-7-2015

Afbeelding verwijderdVorige week bracht plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Harry van den Brink gezamenlijk met de commandant Landstrijdkrachten een bezoek aan de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) in de Koerdische autonome regio in Noord-Irak.

Sinds februari van dit jaar worden daar door o.a. Nederlandse militairen Peshmerga-infanteristen op basisniveau getraind. De Marechaussee draagt haar steentje bij met een artikel 4-detachement. (noot redactie: politietaak t.b.v. de strijdkrachten)
PCKMar werd door de collega's uitgebreid bijgepraat over de werk- en leefomstandigheden ter plaatse en bracht een bezoek aan een tweetal trainingslocaties. Hij liet zich voorlichten over de bouw van het nieuwe kamp nabij het vliegveld van Erbil. Hij toonde zich onder de indruk van het werk van alle defensiecollega’s en was blij te constateren dat de samenwerking tussen Landmacht, Mariniers en Marechaussee rimpelloos verloopt: "In het verleden was het gezamenlijk optrekken van verschillende bloedgroepen helaas niet altijd een gegeven. Het is fantastisch te zien dat we dat ver achter ons gelaten hebben en nu, behalve veel prettiger, ook veel efficiënter kunnen samenwerken."

Respect en waardering
Bij vertrek uit Irak gaf PCKMar aan dat voortdurend geïnvesteerd moet worden in aandacht voor de uitgezonden collega’s: "In Nederland zien we de collega’s in deze en andere uithoeken nog wel eens over het hoofd. Volledig onterecht. We moeten met z’n allen voorkomen dat er zoiets bestaat als vergeten missies. Ik hoop dat mijn bezoek ervoor zorgt dat de collega’s thuis ervan doordrongen raken dat de Marechaussee ook in Irak actief is. En nog belangrijker, dat de collega’s die daar werken het respect en de waardering krijgen die ze verdienen."

Bron: KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief