Marechaussee op Chios

Gepubliceerd op: 25-8-2015

Afbeelding verwijderdMarechaussees die sinds 1 juli in het kader van Frontex operatie Poseidon in de Griekse wateren patrouilleren hebben in juli bij zes verschillende meldingen in totaal 195 migranten aangetroffen. In de eerste helft van augustus zijn bij vier meldingen in totaal 170 migranten aangetroffen. Afgelopen vrijdag en zaterdag werden bij vijf meldingen 168 migranten aangetroffen, waarvan er 8 als drenkeling zijn gered. Het gaat bij deze meldingen om migranten die op de kust zijn aangetroffen of die op zee zijn onderschept en naar de kust zijn begeleid.

In het kader van Frontex operatie Poseidon in Griekenland, vaart de Koninklijke Marechaussee sinds 1 juli met een RHIB (Rigid Hulled Inflatable Boat, een snel patrouillevaartuig) in de Egeïsche Zee. Nederland zet dit vaartuig in op verzoek van Frontex, het Europees agentschap dat EU-lidstaten ondersteunt bij de bewaking van de buitengrenzen.
Onder de coördinatie van Frontex en op basis van instructies van de Griekse autoriteiten worden surveillances uitgevoerd in de Egeïsche Zee. De marechaussees opereren vanaf het eiland Chios en blijven tot 31 oktober in Griekenland.

De marechaussees worden ingezet voor de bewaking van de Europese buitengrens. Zij signaleren tijdens de patrouilles migratiestromen naar Europa en brengen deze in kaart, zodat de verantwoordelijke autoriteiten op de situatie kunnen anticiperen.

Bron: KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief