Hulp bij opsporen mensensmokkelaars

Gepubliceerd op: 28-10-2015

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht roepen de politie en de marechaussee Nederlanders op om uit te kijken naar mensensmokkelaars, die sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis veel asielzoekers het land in smokkelen.

De meeste vluchtelingen komen via vrachtwagens of treinen het land binnen. Het programma vraagt daarom vooral de hulp van mensen die veel onderweg zijn, zoals vrachtwagenchauffeurs, forensen en conducteurs. 

Volgens politie en marechaussee kunnen mensensmokkelaars en hun slachtoffers aan subtiele signalen herkend worden. Vaak heeft in een groep één iemand duidelijk de leiding en is te zien dat anderen daarvan afhankelijk zijn. Wie op een parkeerplaats of treinstation iemand ziet die bijvoorbeeld voor een hele groep vluchtelingen vervoersbewijzen koopt, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

Ook als een groep vluchtelingen allemaal eenzelfde kleur nagellak op de pink hebben, kan dat betekenen dat er sprake is van mensensmokkel. Veel smokkelorganisaties gebruiken die methode om groepen vluchtelingen te onderscheiden.

Volgens de laatste cijfers komen er iedere dag zo'n 300 vluchtelingen aan in Nederland. De meesten van hen zijn afkomstig uit Syrië. De afgelopen maand hielden de politie en de Koninklijke Marechaussee ongeveer 30 mensen aan op verdenking van mensensmokkel.

Bron: NOS

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief