Minister van Defensie Jeanine Hennis bereidt zich voor op oorlog

Gepubliceerd op: 8-12-2015

'Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog'

,,De veiligheidssituatie aan de oost- en zuidflank van Europa is verslechterd en heeft bovendien een directe impact op onze binnenlandse veiligheid. De eisen die worden gesteld aan beschikbaarheid, gereedheid en verplaatsbaarheid van onze eenheden zijn allemaal omhoog gegaan vanuit de NAVO”, aldus minister Jeanine Hennis van Defensie in een interview maandag met Metro.

Afbeelding verwijderdHet feministische maandblad Opzij noemde haar onlangs ‘de machtigste vrouw van Nederland’. Ze is daar zelf niet erg van onder de indruk maar vindt het wel leuk om te zien dat er een ‘girls network’ aan het ontstaan is, parallel aan het ‘old boys network’. ,,Defensie is allang geen mannenbolwerk meer, we hebben 13 procent vrouwen”, zegt Hennis. In missiegebieden is de plaatselijke bevolking volgens haar vaak beter bereikbaar via vrouwen. ,,Zo kunnen ze over informatie beschikken waar mannen niet aan komen.”

De minister houdt rekening met terreur in Nederland. ,,Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog. We moeten klaar zijn als het moment daar is. Het zou naïef zijn als de diensten die waken over onze veiligheid en vrijheid zich niet voorbereiden op het ergste”, aldus Hennis. ,,IS is zó extreem en heftig, de dreiging in Syrië, Irak en elders is zo ongekend groot en tóch blijven ze een bepaalde aantrekkingskracht behouden. Daar moet je echt afstand van willen nemen, of je nu moslim bent of niet.”

,,Het is absoluut niet zo dat de islamitische militair een risico vormt voor onze veiligheid of organisatie”, aldus de minister, doelend op defensie. ,,Sterker nog, op bepaalde gebieden hebben we ze keihard nodig. Ze spreken soms de taal, kennen de cultuur, waarden en normen en zijn van groot belang als militair.”

ANP

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief