Opnieuw vluchtelingen ontdekt op de Stena Line

Gepubliceerd op: 15-12-2015

Illegale vreemdelingen lijken steeds vaker stiekem in een vrachtwagen mee te varen met de Stena Line van Hoek van Holland naar Engeland. Daar waar eerder deze maand zeventien illegalen op de boot werden ontdekt, is vrijdag een groep van 21 vluchtelingen aangehouden op de ferry. Zo bericht het AD.

De verstekelingen zaten in een truck met een lading autobanden. Ondanks de incidenten is van een tendens volgens de Koninklijke Marechaussee geen sprake. "Wel hebben we nu zo'n drie, vier keer te maken gehad met grote groepen,'' zegt een woordvoerder. "En waar het eerst om vooral Albanezen ging, hebben we het nu met name over Irakezen.''Afbeelding verwijderd

Op 5 december trof de marechaussee zestien Iraakse jongens en mannen en een Syrische vrouw aan. Een speurhond snapte de groep in een vrachtwagen op de veerboot.

De 21 Irakezen, onder wie een gezin, werd al op het terrein van de Stena Line aangehouden. Een hond van de marechaussee, getraind om menselijke geuren te herkennen, sloeg tijdens de controle aan bij de vrachtwagen. 'Extra knap,' meldt de marechaussee op haar facebookpagina, 'want de hond komt net uit de opleiding en is pas afgelopen dinsdag met zijn baas gecertificeerd'.

Trailer

Waar individuele vluchtelingen vaak op de ferry in een vrachtwagen duiken om heimelijk de overtocht te kunnen maken, is de groep Irakezen elders in de trailer achter de truck gestapt. Waar de twee Britse chauffeurs de illegalen hebben opgepikt, is nog onduidelijk. De chauffeurs zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Voor de zomer werd alarm geslagen omdat het aantal verstekelingen dat via Hoek van Holland-Harwich probeerde te bereiken, hard leek te groeien. De vrees bestond dat de migrantenstroom zich meer naar Nederland zou verplaatsen, doordat de Franse havenstad Calais strengere beveiligingsmaatregelen had getroffen.

Gewaarschuwd

"Ook wij hebben daar voor gewaarschuwd,'' zegt Raymond Mens, woordvoerder van de EVO, de vereniging van en voor verladers, ontvangers en vervoerders. "Vervoerders kunnen een flinke strop oplopen als verstekelingen zich verstoppen tussen de lading. Hebben ze tussen bloemen, vleeswaren of vis gezeten, dan kan alles worden vernietigd. Waarom? Ze zouden, bijvoorbeeld, onderweg hun behoefte gedaan kunnen hebben.

Veel truckers treffen geen blaam als een enkeling stiekem probeert mee te liften naar Engeland. "Bij groepen moet de chauffeur er wel van weten en maakt hij zich dus schuldig aan mensensmokkel.

Bron : deOndernemer.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief