Medewerker vliegbasis Gilze-Rijen bestelt spullen voor eigen paintball-bedrijf

Gepubliceerd op: 27-12-2015

GILZE EN RIJEN - Een brandweermedewerker op vliegbasis Gilze-Rijen heeft spullen voor zichzelf besteld op naam van de brandweer. Hij gebruikte die spullen vervolgens voor zijn eigen paintball-bedrijf. Dat blijkt uit gegevens uit het interne meldingssysteem die het ministerie van Defensie heeft vrijgegeven. Het afgelopen jaar is bij Defensie negen keer melding gemaakt van dit soort voorvallen of vermoedens ervan.

Behalve de brandweermedewerker op vliegbasis Gilze-Rijen werd onder meer ook melding gemaakt van een medewerker van de landmacht die geld in ontvangst nam om een rekening van 2900 euro te betalen, maar die nooit voldeed. 

Afbeelding verwijderdTien gevallen per jaar
In de jaren 2012 tot en met 2015 is er in totaal 38 keer melding gemaakt van fraude. Gemiddeld gaat het om zo'n tien gevallen per jaar. Een woordvoerder wijst erop dat dit aantal klein is ten opzichte van de bijna 60.000 medewerkers die bij Defensie in dienst zijn. “Defensie blijft echter scherp op integriteit en besteedt hier intern ook aandacht aan”, aldus de woordvoerder. 

In totaal gaan 23 meldingen in de jaren 2012-2015 over declaraties. Dit jaar is bijvoorbeeld een intern onderzoek ingesteld naar medewerkers van de Marine die over langere tijd onjuiste dienstreisdeclaraties zouden hebben ingediend. 

Misbruik dienstvoertuigen
Acht meldingen gaan over misbruik van dienstvoertuigen. Zo werd een terreinopzichter er dit jaar van verdacht zijn Volkswagen Amarok-dienstauto (met gps-tracker) te hebben gebruikt voor woon-werkverkeer, terwijl hij ook een reiskostenvergoeding kreeg. 

Bij de marechaussee, de militaire politie, is van 2012 tot en met 2015 twaalf keer melding gemaakt (van de 23 in totaal bij Defensie) van declaratiefraude. Eén keer heeft dat tot ontslag geleid. De andere gevallen zijn afgedaan met een stevig gesprek of een tuchtstraf. 

De informatie is opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra Van der Laan.

Bron : omroepbrabant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief