Terugkijken: Nederlandse Jeanne was troostmeisje

Gepubliceerd op: 29-12-2015

Wat Jeanne Ruff-O'Herne tijdens de oorlog meemaakte, was zo heftig dat ze er 50 jaar lang met niemand over sprak. Ze was 19 toen ze maandenlang werd verkracht door Japanse militairen. Een troostmeisje. In 2007 vertelde de toen 85-jarige vrouw haar verhaal voor de camera van het RTL-programma 4 in het Land.

Japan bood Zuid-Korea vandaag excuses aan voor de gruwelen die de troostmeisjes tijdens de oorlog hebben doorstaan. Veel troostmeisjes kwamen uit Zuid-Korea, maar ook zo'n 400 Nederlandse vrouwen werden dag in dag uit gedwongen seks te hebben met Japanse militairen.

De eerste nacht
Afbeelding verwijderdRuff-O'Herne deed ruim 60 jaar later haar verhaal bij 4 in het Land. Maar de eerste nacht als seksslavin stond haar nog scherp voor de geest. "Wat er toen gebeurd is, de hele nacht door, de een na de ander... Maar vooral de eerste. Dat beeld heeft sindsdien mijn hele leven mijn gedachte gemarteld."

De vrouw vertelde hoe ze zichzelf zo lelijk mogelijk probeerde te maken, in de hoop dat de militairen haar met rust zouden laten. Ze knipte haar haar af, maar tevergeefs. Dag in dag uit bleven mannen haar verkrachten. 

Ouders konden het niet aan
Toen ze na maanden terugkwam bij haar ouders, vertelde ze één keer haar moeder wat er was gebeurd. "Mijn ouders konden niet aan. Het was te veel." De 50 jaar daarna sprak ze met geen woord over. "Daar was de stilte, we konden er met niemand over praten. We leefden met die vreselijke schande. We waren anders, vuil, bevlekt. We waren niets waard."

Daarna probeerde ze erkenning te krijgen voor wat haar en haar lotgenoten werd aangedaan. Excuses zijn niet genoeg, zei ze, een schadevergoeding moet er komen. "In het kamp zongen we een liedje: We geven het niet op, want we hebben een harde kop."

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief