Terpdorp radertje in terreuroorlog

Gepubliceerd op: 10-1-2016

Een gigantische hoeveelheid informatie wordt in alle stilte verzameld door de satellietontvangers van Defensie in Burum. De ‘Grote Oren van Burum' zijn van groot belang voor de Nederlandse bijdrage aan de internaionale strijd tegen terreur. 

Afbeelding verwijderdBurum. Vredig terpdorpje in Kollumerland met zo'n zeshonderd inwoners. Gelegen tegen de grens met Groningen en op een steenworp van de Friesestraatweg (N355), de oude weg van Leeuwarden naar Groningen-stad.

Al sinds 1973 herbergt dit dorp een satellietstation, in de weilanden ten noordwesten van de dorpskern. Koningin Juliana opende dit eerste Nederlandse 'grondstation voor satellietcommunicatie' in september van dat jaar. Het was eigendom van de PTT. En omdat het staatsbedrijf zo trots was op het station, werd het complex meteen ook maar op een postzegel gezet.

Het satellietstation, waaraan bijna vijf jaar was gewerkt, maakte deel uit van een wereldwijd communicatiesysteem. ‘De Nederlandse telefoonabonnee kan beschikken over ultra-moderne en zeer goede verbindingen met Amerika, Canada en Israël; en even later ook met de Nederlandse Antillen en Suriname', zo viel in de nazomer van 1973 te lezen in het Nieuwsblad van het Noorden.

Lees verder...

Bron : lc.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief