Opleiding kost ruim een jaar

Gepubliceerd op: 2-2-2016

Grensbewaking weer weer totaal nationaal? Of, zoals na 1960, langs de grenzen van de Benelux? Of dichter bij huis, in een soort miniSchengen? De maatschappij mag erover praten, de politiek mag plannen maken, maar de Koninklijke Marechaussee (KMar) is er niet mee bezig, laat staan op voorbereid. 

Afbeelding verwijderdDe vraag was wat voor capaciteit er nodig is om alle nationale grenzen weer te gaan controleren, net als vóór 1993, toen het vrije verkeer van personen en goederen binnen het Schengengebied een feit werd.

De KMar heeft geen idee. „We doen niet aan speculaties”, klinkt het daar. Het is wel duidelijk dat de KMar met 6.000 mensen niet heel ruim in z’n jas zit, zeker niet in relatie tot het takenpakket. 

Dat omvat behalve grens- ook militaire politie, bewaken en beveiligen, bijstand voor openbare orde en veiligheid, politiemissies en ceremoniële taken. Met de verhoogde terreurdreiging en de vluchtelingencrisis is het alleen maar drukker geworden. Na de aanslagen in Parijs op deAfbeelding verwijderd redactie van Charlie Hebdo, werd de KMar ingeschakeld voor bewaking en beveiliging van gebouwen met verhoogd risico, zoals de Tweede Kamer. Omdat dit ten koste ging van capaciteit elders, kreeg de Kmar er capaciteit bij. 

De zes extra pelotons hoog-risicobewakers, ongeveer 400 man, zitten deels nog in opleiding.

Dat is het punt: nieuwe mankracht heb je niet zomaar, ook niet voor de grenspolitie. De opleiding tot onderofficier algemeen opsporingsambtenaar duurt een jaar, voorafgegaan door een algemene militaire opleiding van drie maanden. Specialisatie in bijvoorbeeld herkennen van documenten, moet dan nog plaatsvinden.

Afbeelding verwijderdSinds september vorig jaar heeft de KMar ook extra mankracht voor mobiel toezicht aan de Schengen binnengrenzen in verband met de verhoogde toestroom van vreemdelingen. Aan het Europese grensbewakingsagentschap Frontex is de marechaussee ook extra mankracht kwijt.

Bron : telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief