'U bent geen Afghaan, u komt uit Iran'

Gepubliceerd op: 15-2-2016

Terwijl Europa 'hotspots' inricht, trekt de vluchtelingenkaravaan door. Het Nederlandse Border Security Team helpt op het Griekse eiland Chios met screenen en registreren van de vluchtelingen. ,,Als we denken dat ze liegen, vragen we door."

Kijk in mijn ogen, speel geen spelletjes met me - Omar, screener. Het loopt tegen middernacht in de oude, mistroostige fabriekshal die sinds kort 'registratiecentrum' heet. Bijna 200 vluchtelingen zitten, staan en liggen er. Veel vrouwen en kinderen. Een krappe 2 uur geleden zijn ze in drie bootjes aangekomen op Chios, vanuit Turkije. Ze hebben soep gekregen. En droge kleren.

Afbeelding verwijderd 

Nu moeten ze één voor één, gezin voor gezin, aanschuiven aan de tafel bij de Nederlandse marechaussee Omar (42) en zijn tolk. Zoals de Afghaanse jongen die op zijn registratieformulier heeft geschreven dat hij geboren is in 1999 en dus hooguit 17 is - minderjarig. Hij reist alleen; officiële papieren heeft hij niet. 

Snellere behandeling

Omar vriendelijk: ,,1999? Oh. Je ziet er veel ouder uit.'' De jongen: ,,Ik ben 17.'' Omars ogen verschieten van zachtmoedig naar priemend: ,,Kijk in mijn ogen. Speel geen spelletjes met me. Jij bent ouder.'' De jongen: ,,Oké, ik ben 18.'' Omar: ,,Nee, 19 of 20.'' De jongen: ,,18 en een half.'' Omar: ,,Waarom zeg je dat je minderjarig bent?'' De jongen: ,,Ze zeiden dat ik dat moest zeggen, dan zou ik een snellere behandeling krijgen.'' 

Die krijgt hij niet. De jongen gaat gewoon de rij in voor verdere registratie, net als alle andere meerderjarigen en families. Omar zegt beslist: ,,We zijn altijd vriendelijk tegen mensen. Stellen ze op hun gemak. Als er kinderen bij zijn, krijgen die een koekje. Maar als we denken dat ze liegen, vragen we door. Tot ze toegeven.''

Specialisten Frontex

De 'screener' maakt onderdeel uit van het 43-koppige Nederlandse Border Security Team (BST) dat sinds januari de Grieken op Chios helpt bij het bewaken van de kust en het registreren en screenen van de duizenden vluchtelingen die er nog wekelijks aankomen. De mariniers, marechaussees, politieagenten en tolken werken onder de vlag van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Ze blijven tot juli. Nederland is het enige land dat zo'n grote groep specialisten tegelijk levert. 

lees meer... 

Bron : tubantia.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief