Ministerie van Defensie kan 620 miljoen kilowattuur zonne-energie produceren

Gepubliceerd op: 29-2-2016

Het Ministerie van Defensie kan met 2,5 miljoen zonnepanelen op de daken van haar gebouwen voor een groot deel aan de eigen klimaatdoelstelling voldoen. Dat heeft Sungevity berekend naar aanleiding van het rapport Operationele Energiestrategie, dat minister Jeanine Hennis onlangs publiceerde en waarin de nieuwe klimaatdoelstelling werd geformuleerd.

Afbeelding verwijderdSungevity, een Amerikaanse aanbieder van zonnepanelen, berekende met geavanceerde software dat op ongeveer 65 procent van de gebouwen van Defensie zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Het ministerie beschikt in totaal over 6,3 miljoen vierkante meter gebouwoppervlak. De plaatsing van ruim 2,5 miljoen panelen zou een productie van 620 miljoen kilowattuur zonne-energie per jaar kunnen opleveren en een CO2 reductie van ruim 10 miljoen ton. Door gebruik te maken van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) voor duurzame energieprojecten zou Defensie ook nog op operationele kosten kunnen besparen, aldus Sungevity.

Volgens het klimaatrapport streeft Defensie ernaar het gebruik van fossiele brandstoffen in 2030 met 20 gereduceerd te hebben ten opzichte van 2010. In 2050 zou het gebruik zelfs met 70 procent teruggebracht moeten zijn. Het rapport richt zich vooral op militaire operaties. Volgens de publicatie zorgt de toename in brandstofverbruik bij militair materieel voor meer logistieke uitdagingen en voor minder effectieve operaties. Defensie noemt het vergroten van het aandeel duurzame energie als een van de vijf speerpunten in het rapport.

Bron : duurzaamgeprocueerd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief