Vol gas de grens over

Gepubliceerd op: 29-3-2016

Onze grens met België en Duitsland is zo lek als een mandje. Dat blijkt uit steekproeven van Telegraaf-verslaggevers, die gisteren veelvuldig de grenzen op lokale wegen passeerden. Op niet één grensovergang troffen ze controles aan.

Afbeelding verwijderdVan de verscherpte grenscontroles die werden aangekondigd, gaat voor potentiële terroristen geen ander gevaar uit dan een file. En dat geldt dan alleen nog voor grensovergangen op de hoofdwegen, waar de Koninklijke Marechaussee het camerasysteem Amigo Boras heeft aangezet om alle kentekens te scannen die de grens overgaan. Wie kwaad in de zin heeft en een vuiltje op z’n strafblad, slecht deze drempel eenvoudig met een leen- of huurauto.

Een woordvoerder laat weten dat de marechaussee in samenwerking met de politie wel degelijk de zuidelijke grensovergangen controleert en dat die controles zijn geïntensiveerd na de aanslagen in Brussel. „Dat doen we opvallend bij de grote grensovergangen en onopvallend bij de kleine.” Over de mankracht die daarvoor paraat is doet de marechaussee geen mededelingen, evenmin op welke plekken de controles zijn. „We willen mensen met slechte plannen niet wijzer maken.”

De marechaussee zit niet bepaald ruim in de mankracht. Na de aanslagen in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo werd de marechaussee ingeschakeld voor beveiliging van gebouwen met verhoogd risico. Omdat dit ten koste ging van capaciteit elders, kreeg de marechaussee er mankracht bij. De zes extra pelotons hoog-risicobewakers, ongeveer 400 man, zitten deels nog in opleiding.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief