Nederland zet kustwachtvliegtuig in voor Frontex

Gepubliceerd op: 31-3-2016

Afbeelding verwijderdNederland gaat in april, op verzoek van EU-agentschap Frontex, een kustwachtvliegtuig inzetten voor de gezamenlijke operatie Triton. Het toestel gaat onder coördinatie van Frontex en op basis van instructies van de Italiaanse autoriteiten surveillancevluchten uitvoeren boven de Middellandse Zee.

De Nederlandse bijdrage aan de operatie Triton wordt geleid door de Koninklijke Marechaussee onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Douane en Rijkswaterstaat zullen vanaf het eiland Lampedusa (Italië) gaan surveilleren boven de Middellandse Zee.

Afbeelding verwijderdIn kaart brengen
Taak van het vliegtuig is om tijdens de patrouillevluchten illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa te signaleren en in kaart te brengen, zodat de verantwoordelijke autoriteiten op de situatie kunnen reageren. Het patrouillevliegtuig kan in geval van noodsituaties, conform internationale verplichtingen, worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan zoek- en reddingsactiviteiten.

De bemanning bestaat uit:

• Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine;

• Waarnemers van de Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat;

• Een liaison officer van de Italiaanse autoriteiten.

In het Information Coördination Centre ( ICC ) in Rome is een liaison officer van de Koninklijke Marechaussee gestationeerd.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief