Alleen voornaam op militair uniform

Gepubliceerd op: 25-4-2016

De achternaam van militairen moet niet meer zichtbaar zijn op het uniform. Daarvoor pleitten SP en VVD vandaag in de Kamer. "Militairen geven zelf aan dat ze zich onveilig voelen als hun achternaam zichtbaar is", zegt Jasper van Dijk van de SP.

Afbeelding verwijderdTijdens een recent bezoek aan de Nederlandse missie in Mali werden de Kamerleden hierop gewezen. Militairen zouden met de achternaam gemakkelijk traceerbaar zijn voor kwaadwillenden. Op de militaire basis in Mali werken niet alleen militairen, maar ook veel lokale bewoners, aldus VVD'er Fred Teeven.

Het stoort de liberaal ook dat er een versnipperd beleid is bij de krijgsmacht. Volgens hem zie je bij de marine alleen een voornaam, terwijl bij de landmacht een achternaam op het tenue staat. "Zelfs per commandant verschilt het beleid."

Minister Jeanine Hennis (Defensie) was verrast. "Het is me nog nooit eerder ter ore gekomen." Volgens haar is het goed gebruik dat de achternaam op missies wordt getoond, maar er kan om veiligheidsredenen van worden afgeweken. Hennis laat de kwestie uitzoeken. (ANP)

lees meer... 

Bron : powned.tv

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief