Oefenen tegen cybercriminaliteit must voor overheid

Gepubliceerd op: 26-4-2016

Overheden dienen zich meer te bekommeren om de veiligheid van het internet. ‘Ze moeten zich beter realiseren wat ze te verliezen hebben,’ meent cyberveiligheidsadviseur van Deloitte generaal b.d. Dick Berlijn.

Afbeelding verwijderdDeloitte schat het totale waardeverlies door cybermisdaad voor de publieke sector op een jaarlijks waardeverlies van 2,4 miljard euro. ‘Probleem is dat bestuurders in het bedrijfsleven en in het openbaar bestuur onvoldoende idee hebben tot welk waardeverlies een hack of systeeminfectie door omzetverlies, imagoschade, afkalven van vertrouwen kan leiden’, zegt Berlijn. 

Geen garantie
Het besef is er wel dat internetcriminaliteit een dagelijks en duur gevaar is, maar als het aankomt op het nemen van maatregelen, is de cyberveiligheidsadviseur ‘niet zo positief’. Berlijn: ‘De voorbereidende maatregelen zijn geen garantie dat je niet aan de beurt komt. Misschien worden er aan de voorkant wel maatregelen genomen, maar we moeten ook kunnen waarnemen dat er iets raars gebeurt met onze netwerken en onze data. Als je de problemen kunt waarnemen, kun je ook een antwoord geven. Maar bestuurders kijken vaak naar de punten van hun schoenen als ik daarover begin.’ 

lees meer... 

Bron : binnenlandsbestuur.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief