Bevrijdingsdag: munt slaan uit verhalen veteranen

Gepubliceerd op: 7-5-2016

“Vrijheid is dé basisvoorwaarde voor alles wat ons dierbaar is. Vanuit dat besef dienden en dienen onze militairen”, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag in Wageningen, waar ze het Bevrijdingsdefilé afnam. In de Gelderse gemeente werd op 5 mei 1945 de overgave van de Duitsers in Nederland overeengekomen.

Afbeelding verwijderd

Minister Hennis-Plasschaert in gesprek met Tweede Wereldoorlogveteraan. Terwijl Defensie per helikopter Ambassadeurs van de Vrijheid naar diverse concertpodia in Nederland vloog, verhaalde Hennis over de 20-jarige Britse soldaat Joe McAllister. Hij raakte in september 1944 tijdens operatie Market Garden gewond aan beide benen. Zes uur lag hij in de modder aan de oever van de Rijn, tussen gesneuvelden en gewonden.

Overleven op aardappelschillen
Joe belandde in krijgsgevangenschap, waar hij in 7 maanden 25 kilo afviel. Maar hij toonde veerkracht, doorzettingsvermogen en moed. Tijdens dwangarbeid stal hij rode kool uit een veld en viste aardappelschillen uit de vuilnisbakken op het kamp. In april 1945 werd hij bevrijd.

lees verder...

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief