Veteranendag en reünie Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 7-6-2016

Op vrijdag 7 oktober van 9.30 uur tot circa 17.00 uur wordt op de Koning Willem III kazerne de zeventiende Veteranendag KMar gehouden.

’s Middags vanaf 14.00 uur is er een reünie voor alle oud-medewerkers van de KMar, dus voor alle militairen, burgers en voormalig dienstplichtigen die bij de Marechaussee hebben gewerkt. Let op: deze middag is zonder partner en niet voor actief dienende collega’s. 

Veteranendag
Op de Veteranendag van de Koninklijke Marechaussee komen al onze veteranen bij elkaar: jong en oud, beroeps en dienstplichtig, postactief of nog in dienst. Partners van de veteranen zijn eveneens welkom. De Veteranendag staat in het teken van ophalen van oude herinneringen en het vertellen van verhalen. Veteranen (eventueel vergezeld van partner) die tijdens het ochtenddeel aanwezig zijn op de Veteranendag kunnen desgewenst (met partner) ook de reünie tijdens het middagdeel bijwonen. Het thema van de Veteranendag dit jaar is ’25 jaar geleden: Joegoslavië valt uiteen.’ Op 27 juni 1991 viel het Joegoslavische federale leger (JNA) Slovenië binnen dat de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Er kwam snel een staakt-het-vuren en een waarnemersmissie van de Europese Gemeenschap, de European Community Monitoring Mission (ECMM, in 2000 omgezet naar EUMM) zag in hun witte kleding toe op de naleving ervan. Nadien sloeg overal in voormalig Joegoslavië de vlam in de pan en vele andere missies zoals UNPROFOR, SFOR en KFOR volgden. Missies zoals deze zorgen voor dat sterke gevoel van verbondenheid dat veteranen met elkaar hebben.

Herdenking
De herdenking van de gevallen en overleden veteranen zal weer rond 11.15 uur zijn. De kransleggers zijn de 97-jarige SMC-coryfee, de eerste luitenant b.d. Marten Mobach, en de 54 jarige Joegoslavië-veteraan, de oud-wachtmeester der eerste klasse Erik Paskamp.


Kranslegging bij de Veteranendag KMar 2015
Afbeelding verwijderd

Opgeven
Veteranen in actieve dienst kunnen zich voor de Veteranendag opgeven via: Veteranendag.KMar@mindef.nl.  Postactieve veteranen kunnen zich aanmelden via: www.veteraneninstituut.nl, waar men eerst eenmalig een account moet aanmaken in MijnVi. Veteranen en hun partner, die ook tijdens het middaggedeelte aanwezig zijn hoeven zich niet nogmaals aan te melden voor de reünie. Na aanmelding ontvangt men een programmaboekje dat samen met een geldig legitimatiebewijs het toegangsbewijs tot de kazerne zal zijn op 7 oktober.

Reünie Koninklijke Marechaussee
Voor KMar-postactieven die geen veteraan zijn wordt ’s middags een reünie gehouden om zo voormalige KMar-collega’s een platform te bieden in contact te blijven met de KMar-organisatie. De middag staat in het teken van gezellig samenzijn en herinneringen ophalen. Het middaggedeelte heeft geen thema of vast programma. In verband met de beperkte capaciteit is de reünie in principe zonder partner. Degenen die niet zelf in vervoer kunnen voorzien of om een andere medische of logistieke reden hun partner toch mee willen nemen kunnen dit aangeven bij de organisatie. Opgeven voor de ‘Reünie Koninklijke Marechaussee’ kan door een mail te sturen naar: Reunie.KMar@mindef.nl. Indien men niet in de gelegenheid is te mailen, dan kan men zich telefonisch opgeven via: 0577-455923 of 455924. Na opgave volgen de uitnodiging en andere wetenswaardigheden.

Ook in 2014 begon de reünie ’s middags om twee uurAfbeelding verwijderd

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief