Gepubliceerd op: 16-8-2016
Defensie koopt nieuwe gevechtskleding en helmen. Het gaat om 45.400 kledingpakketten en zo’n 22.500 helmen. De huidige spullen zijn operationeel en technisch verouderd.
De huidige helm zit niet lekker in combinatie met andere uitrustingsstukken zoals hoofdtelefoons en ballistische brillen. Zo’n 4.500 van de nieuwe helmen komen voor meer doelmatigheid in een pool. Bij oefeningen en operationele inzet worden ze verstrekt aan militairen die geen nieuwe helm nodig hebben op basis van hun dagelijkse werkzaamheden. Ook komen er aanvullingspakketten voor de basiskleding. Die zijn bedoeld voor zware weers- en terreinomstandigheden of bij specifieke operaties.
Afbeelding verwijderdNieuwe camouflagepatronen
Om effectief op te treden moeten kleding, helm en uitrusting een samenhangend geheel vormen, flexibel af te stemmen op een taak. Tegenwoordig spreekt men dan ook van een gevechtskledingsysteem. Met de invoering van de kledingsystemen krijgt de krijgsmacht ook nieuwe camouflagepatronen, passend bij modern expeditionair optreden.
Pasvorm onvoldoende
Uit ervaring met de huidige helm tijdens missies blijkt dat de stabiliteit en de pasvorm onvoldoende zijn. Dit komt met name door de combinatie met andere uitrustingsstukken zoals scherfvesten, hoofdtelefoons, gehoorbescherming, nachtkijkers en ballistische brillen. Ook is de helm te zwaar. Daarom wordt deze als eerste aangeschaft. Met de aanschaf is tussen de €25 en €100 miljoen gemoeid. Het project start in 2017. Vanaf 2018 worden de helmen ingevoerd en een jaar later de kleding. Naar verwachting is de invoering in 2022 afgerond.
Jaren ’90
De bestaande kledinglijnen en helm stammen uit het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Sindsdien is de kleding aangepast aan de gewijzigde omstandigheden. Inmiddels is het expeditionaire optreden dusdanig veranderd en zijn technisch (materieel)ontwikkelingen zo groot dat verder aanpassen niet langer voldoet.
Duurzaam
Bij de aanschaf kijkt Defensie naar mogelijke samenwerking met de Nederlandse industrie en in internationaal verband. Ook een rol spelen een verantwoorde herkomst van de grondstoffen en maatschappelijk verantwoorde fabricage.
Bron : defensie.nl
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Bestuurder is auto kwijt na tien keer rijden zonder rijbewijs
Marechaussee heeft handen vol om West-Brabant en Zeeland veilig te houden
Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie
Samenwerking voor groei van kazernes op de Veluwe
Deze meneer zal moeten bellen om zich op te laten halen
Samenwerking voor ceremoniële inzet paarden KMar en Franse Gendarmerie