29e Nationale dodenherdenking in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Gepubliceerd op: 3-9-2016

Op zaterdag 3 september 2016 werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 voor de 29e maal de jaarlijkse Nationale dodenherdenking gehouden.

Afbeelding verwijderd

Meer dan 20.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument zijn per onderdeel de gesneuvelden op een bronzen plaquette vastgelegd, daarnaast staan op 18 roestvrijstalen zuilen ook alle namen vermeld. 

De herdenking stond mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953) en de gevallenen tijdens vredesoperaties.

Er werden ruim 100 kransen gelegd namens de diverse organisaties, onder andere namens de Staten Generaal, namens de Nederlandse Strijdkrachten, kranslegging bij het Monument voor Indische burgerslachtoffers, kranslegging namens de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962.

Namens CKMAR was de brigade-generaal E. Hoppe aanwezig.

Namens de SMC was aanwezig brigade-generaal b.d. der Koninklijke Marechaussee Jack Vlaming en Indië- en Nieuw-Guinea veteranen K.I.Besançon, L.J. van der Veer, J.W.G. Kummeling, J.L. Strous en Th.M.J. Moors. Jaap Gatsma maakte als drager van onze SMC-vlag deel uit van de groep van vaandel-, vlag- en standaarddragers. Indië-veteraan Charles Besançon legde namens de SMC een krans bij de plaquette Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee. Kolonel b.d. Peter Klijn heeft ons, mede als vice-voorzitter van het Veteranen Platform, vertegenwoordigd bij de officiële genodigden.

Enkelen waren vergezeld van partner en andere familieleden. De heer Mario Hectors heeft namens zijn recent overleden vader onze vaste bijeenkomstlocatie ingericht. Tenslotte een oprecht woord van dank voor de heer A. van Veggel. Hij heeft zonder onderbreken een ieder van eten en drinken voorzien. 

Lees hier het programma van de plechtigheid.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief