Nederland neemt ook in 2017 deel aan VN-missie in Mali

Gepubliceerd op: 9-10-2016

Ook in 2017 levert Nederland een bijdrage aan Minusma, de VN-vredesmissie in Mali. Dit heeft de ministerraad besloten. De Nederlandse missie gaat door met ongeveer 290 militairen en blijft zich vooral richten op het verzamelen en analyseren van inlichtingen. De bijdrage zal bestaan uit een eenheid voor langeafstandsverkenning, analisten, politiefunctionarissen en civiel personeel.

Afbeelding verwijderdEerder dit jaar heeft Nederland binnen de missie taken overgedragen aan andere landen, waaronder Duitsland. De gevechts- en transporthelikopters die Nederland inzet, worden begin 2017 teruggetrokken. Daarbij gaat het kabinet uit van een naadloze overdracht. Nederland is hierover in gesprek met de VN en partners.

De afgelopen tijd is in Mali vooruitgang geboekt, mede dankzij Minusma. De afspraken uit het in juni 2015 ondertekende vredesakkoord worden uitgevoerd. De vrede is echter broos en het werk nog niet af. Ook kampt Mali met onder meer terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit en functioneert het als doorvoerland voor migranten met bestemming Europa. Effecten van instabiliteit in een regio aan de zuidflank van Europa raken ook aan Nederlands eigen veiligheid. Ook daarom vindt het kabinet het belangrijk om volgend jaar te blijven bijdragen aan Minusma.

Sinds april 2014 neemt Nederland deel aan de VN-missie, die erop is gericht de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Naast het inlichtingenwerk zijn de Nederlanders ingezet voor onder meer medische evacuatie, transport en de bescherming van burgers.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief