Helikopter filmt verdachte locaties voor inlichtingeneenheid

Gepubliceerd op: 24-10-2016

Niet alleen militaire verkenners en onbemande toestellen, zelfs een helikopter zetten ze in. De militairen van inlichtingeneenheid JISTARC trainen deze week in Coevorden het inwinnen van inlichtingen. Dat gebeurt nu voor het eerst met een NH90-helikopter.

Afbeelding verwijderdVoor oefening Lowland Torch is het Drentse Coevorden omgedoopt tot het fictieve Afrikaanse land ‘Nimba Province’. “Om een zo optimaal mogelijk beeld van deze omgeving te krijgen, zetten we een mix van sensoren in”, aldus kolonel Van Dalen, commandant JISTARC. De heli wordt hierbij voor het eerst door de inlichtingeneenheid ingezet als verkennend element. De NH90 is in de 1e plaats een maritieme gevechtshelikopter maar ook bruikbaar als transporttoestel.

Beelden voor analyse
De helibemanning kijkt dankzij de radar en sonar over grote afstand boven en onder water. Met warmtebeeldapparatuur zijn ook beelden te maken in het donker of bij slecht zicht. Tijdens Lowland Torch maakt het toestel opnames van locaties, waar mogelijk criminele activiteiten plaats vinden. De JISTARC-militairen gebruiken deze beelden om de verdachte plekken nauwkeurig te verkennen. De verkregen informatie wordt vervolgens geanalyseerd.

JISTARC
JISTARC (Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando) is een inlichtingeneenheid van de landmacht. Het commando verzamelt, analyseert en verspreidt inlichtingen in een inzetgebied. Daarmee ondersteunt de eenheid met name commandanten van de krijgsmachtdelen bij het plannen van operaties en andere besluitnemingen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief