Helikopterongeluk vorig jaar in Mali door technisch falen

Gepubliceerd op: 24-11-2016

Het technisch falen van een component in het besturingssysteem. Dat is de reden van het helikopterongeluk waarbij vorig jaar kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger omkwamen in Mali. Dat meldde minister Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Kamer.

Afbeelding verwijderdDe Koninklijke Luchtmacht stelde een commissie in na het ongeluk met een Apache-gevechtshelikopter in maart 2015 om de toedracht ervan te achterhalen. De oorzaak van het technische falen lag volgens de commissie in het ontwerp van het component. De commissie is van mening dat de vliegers het ongeval op geen enkele wijze hadden kunnen voorkomen. Het technisch falen was zo ernstig dat het voor de bemanningsleden onmogelijk was het toestel nog veilig te besturen.

Direct na het ongeval werden alle vliegoperaties met alle Nederlandse Apache-gevechtshelikopters tijdelijk opgeschort. Het betreffende component in het besturingssysteem is in alle Nederlandse toestellen vervangen. De bevindingen en aanbevelingen van het onderzoeksrapport zijn gedeeld met de betrokken fabrikanten en de internationale Apache Community.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief