Jubileumjaar 25 Jaar Transportbataljon

Gepubliceerd op: 27-11-2016

Eind 1992 formeerde Nederland samen met België het 1e Nederlands-Belgisch Transportbataljon van de Verenigde Naties (1 (NL/BE) UN Tbat). Het hoofdkwartier werd gevestigd in Busovaca, 50 km noordwest van de hoofdstad Sarajevo van Bosnië/Herzegovina (B/H). 

Afbeelding verwijderdZij verrichtten met hun witte vrachtauto's vele humanitaire transporten en leverden her en der in B/H hulpgoederen af bij de diverse noodlijdende bevolkingsgroepen.

Zij stuitten daarbij soms op zeer gevaarlijke situaties: gladde en smalle bergwegen (geitenpaden genoemd), maar ook op vuur van de strijdende partijen.

De KMar ging in hun kielzog mee naar B/H voor de miliatire politiediensten of om dienst te doen bij de UN-MP. Het gaat om de volgende eenheden waarbij KMar-veteranen administratief geplaatst kunnen zijn geweest:  

1 (NL/BE) VN Transportbataljon,

1 (NL) VN Support Command, 1 (NL/BE) VN Logistiek- en Transportbataljon, 

1 (NL) Logistiek- en Transportbataljon IFOR,

1 (NL) Logistiek Bataljon IFOR,

1 (NL) PodCie, LogBase Zulu (Zagreb), LogBase Sierra (Split), BH-Command, Redeployment Commando. 

Een viertal (veteranen-) verbanden heeft zich verenigd in de organisatie, "Jubileumjaar 25 Jaar Transportbataljon" onder de gelijknamige website. Surf naar deze website en je weet alle (veteranen-) evenementen in 2017 waaraan deelgenomen kan worden. Ook de echtgenoten/partners zijn ook van harte welkom. Informatie kunt u ook rechtstreeks opvragen via e-mailadres

Bron : veteranenplatform

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief