Gepubliceerd op: 23-1-2017
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) spoort explosieven op, identificeert en ruimt deze. Dit gebeurt ruim 2.500 keer per jaar. Het gaat om conventionele (traditionele) explosieven, vooral uit de Tweede wereldoorlog, en geïmproviseerde (vuurwerk)bommen. Dit doet de EOD op het land en op en in het water, in Nederland en de missiegebieden.
Afbeelding verwijderdDe EOD ruimt in Nederland per jaar gemiddeld 2.500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de dienst komt ook in actie bij verdachte pakketjes in een trein, op een vliegveld of in een winkelstraat. De kustwacht schakelt de EOD in als een vissersschip een vliegtuigbom of zeemijn in z’n netten heeft. Bij de berging van een gecrasht militair vliegtuig stelt de EOD de explosieve delen in het vliegtuig veilig.
Daarnaast ruimt de EOD bij missies in het buitenland explosieven voor de veiligheid van de eigen troepen. Vaak gaat het om geïmproviseerde explosieven, ook wel improvised explosive devices (IED’s). Met name in Afghanistan vormden deze een groot gevaar. Maar dat geldt in conflictgebieden ook voor achtergebleven conventionele explosieven. Tegenstanders kunnen deze gebruiken als hoofdlading van een geïmproviseerd explosief.
Bron : defensie.nl/landmacht
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!