Legertop eert gevallenen tijdens Sunset March

Gepubliceerd op: 19-2-2017

Bijna de hele Defensietop heeft de brug bij Nijmegen overgestoken tijdens de Sunset March. Deze wandeling is sinds 19 oktober 2014 een dagelijkse huldeblijk aan de geallieerde militairen die in 1944 vochten voor de vrijheid van Nederland. Elke avond loopt een veteraan bij zonsondergang de brug over van zuid naar noord.

Afbeelding verwijderdVaak lopen veteranen, schoolklassen, vriendengroepen of geïnteresseerde burgers met 'de veteraan van de dag' mee. Gisteren waren het de commandanten van luchtmacht, landmacht, marechaussee, het Commando DienstenCentra en de directeur Defensie Materieel Organisatie. Zij herdachten de militairen die gestorven zijn voor de vrede en vrijheid van Nederland.

Jarenlang eerbetoon
Het eerbetoon ontstond toen Nijmegen ruim 3 jaar geleden een nieuwe stadsbrug kreeg; de Oversteek. Deze ligt vlakbij de plek waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne Division de Waal overstaken. Daarbij kwamen 48 geallieerde militairen om.

Lichtmonument
De brug heeft een lichtmonument: Lights Crossing. Ook staan er 48 paren lichtmasten, een set voor elke gesneuvelde militair. Rond zonsondergang worden deze lichtmasten, per paar, na elkaar in wandeltempo ontstoken. Daardoor duurt het bijna 12 minuten voor alle lampen branden. Het eerste paar dat wordt ontstoken, staat onder de zuidelijke boog van de brug; de omgekeerde V.

Eregroet aan overkant
Als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt de veteraan mee in het tempo waarin de lichten aangaan. Aan de overkant van de Waal brengt hij bij het Waalcrossingmonument de Oversteek de eregroet.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief