Deze hond vindt elke vreemdeling

Gepubliceerd op: 3-5-2017

De marechaussee lijkt de groeiende toestroom van ‘inklimmers’ in onder meer Hoek van Holland te hebben gestopt. Toch wagen veel vreemdelingen de oversteek nog. ‘We komen mensonterende situaties tegen.’

Afbeelding verwijderdDe momenten waarop zijn werk het meest waardevol blijkt, zijn soms ook de moeilijkste. Neem die avond in december vorig jaar, toen hondenbegeleider Dirk (34) van de marechaussee op Hoek van Holland de laatste rij trucks controleerde die met de ferry naar Engeland wilden rijden. Ineens sloeg zijn speurhond, met wie hij dag en nacht samen is, alarm. ,,En zo hard, dat ik meteen wist: dit is groot.’’

Afghanen
De hond had – zoals meestal – gelijk. Dirk opende met collega’s de deuren van de truck en zag achttien mannen, vrouwen en kinderen zitten. Afghanen, op zoek naar een beter leven, liefst in Engeland. Gelaten keken ze hem aan, wetend dat hun droom voorbij was. 

,,Vooral die kinderen, dat trof me'', zegt Dirk. ,,Ik heb ook een kind. En ik heb ooit vijf maanden in Afghanistan gezeten, dus ik weet ook waarom ze wilden vluchten. Niemand zou daar willen blijven.’’ Toch was hij tevreden. ,,Het is hard, maar ik weet ook dat we ze behoeden voor een gevaarlijke overtocht, onder mensonterende omstandigheden.’’ En ik heb ooit vijf maanden in Afghanistan gezeten, dus ik weet ook waarom ze wilden vluchten.

De marechaussee controleert al sinds jaar en dag de ferry’s die dagelijks van Hoek van Holland en IJmuiden naar Engeland vertrekken. Maar de laatste paar jaar zijn die controles een stuk belangrijker geworden, omdat steeds meer vreemdelingen probeerden via de Nederlandse havens de oversteek naar Engeland te maken. 

lees verder ...

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief